Način pripreme
Kvasac izmrviti i staviti u 100 ml mlakog mleka, dodati dve kašike brašna, šećer, izmešati i ostaviti da odstoji pet minuta.
Nakon toga dodati 300 ml mlakog mleka, jaja, uliti sirće, ulje i izmešati.
Umešati par kašika brašna, posoliti i uz postepeno dodavanje brašna zamesiti testo.
Pouljiti radnu površinu i premesiti testo.
Testo staviti u uljem prenazanu posudu, pa i testo odgore premazati uljem.
Ostaviti da naraste prekriveno providnom prianjajućom folijom.
Pouljiti radnu površinu i izručiti nadošlo testo te podeliti na šest delova oblikujući jufkice.
Ostaviti ih da odstoje 10 minuta prekrivenu providnom prianjajućom folijom.
Svaku jufkicu razviti oklagijom u oblik pravougaonika, pa urolati. Spojiti po dva valjka formirajući pletenicu.
Na isti način napraviti još dve pletenice.
Tepsiju obložiti pek-papirom i po sredini staviti pletenicu.
Ostale dve pletenice obmotati oko prve pletenice.
Ostaviti da odstoji 20 minuta prekriveno providnom prianjajućom folijom.
Premazati pogaču umućenim jajetom i posuti susamom.
Peći 45 minuta na 180 stepeni.
Pečenu pogaču izvaditi iz rerne i ostaviti da se prohladi.
Mekanu pletenu pogaču izručiti iz tepsije i poslužiti.