Način pripreme
Iseče se luk na tanke kriške. Šargarepa se iseče na srednje kocke.
Tikvice se očisti, ne ljušte se i seku se na šajbne. Celer se iseče na parčiće srednje veličine.
U duboku šerpu sa debelim dnom se sipa oko 3 kašike maslinovog ulja, zagreva se. Dodaje se isečen luk, šargarepe na kocke, promeša se, da upiju masnoću, oko 2-3 minua i dodaju se tikvice isečene na kolutove i celer, ponovo se promeša, da se uvaljaju u maslinovo ulje, da omekšaju i ostavljaju se na ringli oko 3 minuta uz mešanje.
Posoli se. Dodaje se krompir, voda, kocke bujona i svi začini osim bosiljka i parmezana. Ostavlja se na umerenoj vatri da vri, dok krompir potpuno ne omekša.
Ako je neophodno, dodaje se još malo vode, ali po principu supa je gusta.
Nakon što je povrće gotov, sklanja se sa ringle i francuska krem supa od tikvica se ostavlja da se ohladi oko 15 minuta i pasira se ručnim mikserom u krem.
Krem supa od tikvica se servira sa iskidanim listovima bosiljka, po želji krutonima, zapečenim sa maslinovim uljem i parmezanom i sa po kašičicom-dve narendanog parmezana.