Način pripreme
Ovaj pilav se uglavnom sprema u odgovarajućoj posudi ili tiganju na ringli. Mora da bude plitak kako bismo mogli da ga okrenemo, bez uništavanja spoljašnjeg izgleda jela. Pravilo za pripremanje ovog pilava je da on nakon dodavanja bujona i do samog posluživanja ne promeni svoj izgled. Ja sam pokušala u odgovarajućem tiganju s metalnom drškom da ga spremim, ali nisam bila oduševljena rezultatom. Na slaboj ringli pirinač počinje da bubri i tada se zapravo rastura struktura samog jela. Raspadaju se slojevi koji bi nakon toga trebalo da ostanu celi. Zato ja počnem da ga spremam na ringli, a dovršavam ga u rerni. Rezultat je tu.
Isečemo pile na delove i odvojimo pileće grudi. Sa njih odstranimo kožu i nasečemo ih na male zalogaje. Pileće meso, znate, ne peremo unapred. Od krilca i leđa pileta pripremamo bujon. U njega dodajemo jednu vezicu isušenog korenja za supu, biber i malo soli.
Pileće zalogajčiće poređamo u zagrejan maslac na 7-8 minuta. Začinimo ih sveže samlevenim biberom i kuminom.
Izvadimo pileće zalogajčiće u tanjir i u posudu dodamo maslinovo ulje.
Krompir je isečen na sitne kockice. Dinstamo ga zajedno sa šargarepom isečenom na kolutove i belim delom mladog luka.
Nakon što povrće omekne, dodajemo zelene strukove mladog luka, osušeno korenje za supu i čenove belog luka. Prema receptu, on se dodaje isečen, ali ja više volim da ga stavim celog kako bi svojom aromom obogatio jelo i posle ga samo izvadim pre nego što zapržim pilav. Pitanje je ukusa.
Vraćamo pileće meso na još 2-3 minute. Gotov nam je prvi sloj pilava. I ovde ja koristim trikove uz pomoć kojih bez problema okrećem svoj pilav.
Na dno tiganja u kojem pravim zapršku pilava stavljam papir za pečenje istog prečnika. Na njega sipam pileće meso i poslagan luk, prethodno odstranivši korenasto povrće i čenove belog luka. Ravnomerno ga rasporedimo i čvrsto pritisnemo na dno. Sledi sloj narendane šargarepe.
Pirinač je prethodno natopljen u hladnoj vodi na 20 minuta. Properemo ga ponovo nekoliko puta hladnom vodom. Stavimo ga na šargarepe i takođe dobro pritiskamo.
Odozgo veoma pažljivo dolivamo vruć proceđen pileći bujon. Možemo da dodamo još malo soli po ukusu. Obilno pospemo iseckanim svežim peršunom.
Zapečemo pilav u prethodno zagrejanoj rerni na 160 stepeni dok ne bude gotov. Jelo se polako kuva na nižoj temperaturi. Nakon što ga izvadimo iz rerne, prekrijemo ga pamučnom krpom i stavimo poklopac.
Spreman je za okretanje nakon 15-20 minuta.
Konzumira se kako topao, tako i hladan.
Možete da konzumirate Birjan pilav sa pilećim fileom i uz salatu od povrća ili uz ohlađenu porciju taratora.
Prijatno!
Savet: Možete da koristite teflon tiganj s odgovarajućim malim prečnikom. Ja raspolažem s takvim većim, ali efekat ne bude isti.