Bujon je osnovni sastojak svih ukusnih supa i čorbi. Obično se sve vrste čorbi pripremaju od kostiju određene životinje, kojima se dodaje povrće poput luka, šargarepe, celera, belog luka, pečuraka, kao i crvena i zelena paprika.
Pored upotrebe u pripremi tople i aromatične pileće supe ili čorbe, bujon je pogodan i za direktnu konzumaciju, posebno u hladnim zimskim danima.
U prodavnicama možete kupiti male kocke bujona ili granule, ali samo da znate, one su zasićene hemikalijama, veštačkim ukusima i imaju previše soli.
Pitate se zašto odabrati domaći bujon umesto onog iz prodavnice?
Naravno, priprema domaćeg pilećeg bujona trajaće duže, ali možete da dodate sveže povrće, začine i začinsko bilje po vašem ukusu i ukusu svoje porodice.
Pileći bujon pripremljen kod kuće bogat je raznim mineralima: kalcijumom, magnezijumom i fosforom. Takođe možete pripremiti veću količinu, a ostatak čuvati u frižideru / ne više od 1 nedelje /.
Evo i recepta za ukusni domaći pileći bujon:
pileće kosti ili pileća leđa - od 1 pileta
Crni luk - 1 glavica
Beli luk - 2 čena
Šargarepa - 2 komada
Celer - 1/2 šolja, isečen na kocke
Biber - 5-6 zrna
Lovorov list - 2 komada
Crvena paprika - 1 komad
Zelena paprika- 1 komad
Peršun
Ulje za prženje ili maslinovo ulje
U dubokoj šerpi /loncu/ ugrejte ulje ili maslinovo ulje. Dodajte povrće narezano na kockice. Zalijte sa 1,5 litrom tople vode, dodajte pileće kosti i peršun i začinite solju.
Dok bujon vri, može se stvoriti pena koju trebate ukloniti. Kuvati na laganoj vatri oko 2 sata.
Ako je potrebno, dodajte još vode.
Uklonite gotovi pileći bujon sa vatre i procedite. Ostavite da se ohladi i koristite po potrebi, čuvajući ga u frižideru.
Pogledajte takođe:
Komentari