Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Lignje na ploči sa sosom od maslinovog ulja

Lignje na ploči sa sosom od maslinovog ulja

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k77916k946
Lignje na ploči sa sosom od maslinovog ulja
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 4
18/10/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
32 min.
Porcije
3
"Majstorstvo i maslinovo ulje - to su dva obavezna sastojka za pripremanje perfektnih lignji na ploči"

Potrebni sastojci

  • lignje - 500 g (dužina tela lignje oko 9 - 10 cm)
  • beli luk - 2 čena
  • peršun - 2 struka
  • maslinovo ulje - 100 ml
  • biber - 1 - 2 prstohvata
  • sok od limuna - od 1/2 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

1. Lignje očistite, tako što prvo izvučete pipke i ostavite ih na stranu. Iz tela lignje izvadite unutrašnje organe i prozračnu kost, koji podseća na plastični štapić.

Možete da gurnete prst ili dva u telo lignje i na taj način da lagano izvadite sve, a drugi način je da telo okrenete naopačke i da na taj način očistite lignju. Svaku lignju operite na kratko ispod vode i nemojte preterivati, kako ne bi izgubila ukus mora.

2. Glave sa pipcima takođe očistite, a oči odsecite makazama.

3. Uključite ploču da se zagreje na maksimalnu temperaturu. U tiganj sa velikim prečnikom sipajte sasvim malo maslinovog ulja i kada se dobro ugreje stavite pipke. Veliki tiganj vam je potreban, kako pipci ne bi bili na gomili, da bi bilo rastojanja izmeću njih.

4. Kada pipci počnu da cvrče i šire prijatan miris dodajte im sok od limuna, kuvajte ih još malo i izvadite ih u tanjir.

5. U tiganju je ostao sav ukus morskih plodova, zajedno sa preostalim sokom od limuna i maslinovim uljem. Vratite tiganj na slabu vatru i sipajte još maslinovog ulja, dodajte čenove belog luka i sitno seckani peršun sa malo bibera. Mešajte minut-dva dok ne zamiriše prijatno na beli luk i sveži peršun, kao i na maslinovo ulje. Skinite sa vatre i to će biti vaš sos.

6. Za to vreme ploča bi trebalo da bude zagrejana na maksimalnu temperaturu.

Sipajte malo maslinovog ulja i pre nego što počne da dimi stavite tela lignji. Premažite ih lagano sosem. Pecite ih kratko sa obe strane do zlatne boje. Ako ih pečete previše izgubiće mekoću i ukus!

7. Sklonite lignje i poređajte ih u tanjir za serviranje zajedno sa pipcima. prelijte sve preostalim sosom od maslinovog ulja i ukrasite krompirom i svežom salatom. Ako vam preostane sos, možete da njime premažete i krompir, zaista je ukusno.

Posolite sve na kraju i poslužite toplo sa čašom belog vina.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: