Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Teletina»Specjalitet od jezika i repa

Specjalitet od jezika i repa

Korisnik#212207Korisnik#212207
Početnik
333
Specjalitet od jezika i repa1 / 2
17/10/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
5
"Niste probali? Ne znate šta ste propustili"

Potrebni sastojci

  • juneći jezik - 1 kom., ili 3 svinjska
  • teleći rep - 1 kom.
  • dimljena slanina - 100 g
  • alkoholno sirće - 3 kašike alkoholnog sirćeta (moze i bez toga)
  • šargarepa - 1 kom., velika
  • crni luk - 2 glavice
  • crveni luk - 1 glavica
  • beli luk - 4 čena
  • sok od paradajza - 100 ml (moze kecap)
  • paprika - 1 kom., sveža, slatka
  • ljuta paprika - 1 sveža ili suva
  • tikvica - 1 kom., mala
  • paradajz - 3 - 4 kom, suseni
  • ljutenica - 2 kašike
  • začin za meso
  • so
  • kari
  • origano
  • biber
  • tucana paprika - 5 - 6 kašičice
  • teleći bujon - 1/2 kocke
* merne jedinice

Način pripreme

Jezik najpre dobro oprati pod mlazom hladne vode. Oprani jezik staviti u expres lonac zajedno sa telećim repom, sipati vodu da prelije , malo posoliti i dodati alkoholno sirće.

Ovako pripremljeni jezik kuvati jedan sat, tj. dok ne omekša. Ne mora da bude potpuno skuvan jer će se kasnije dodatno obrađivati. Jezik se najbolje ljušti dok je vruć. Uz malo opreza i nešto spretnosti vrlo lako se oljušti.

Odvojiti meso od repa.

Kuvani juneći jezik i meso od repa izblendirati malo ili iseći na konce.

Sve povrće izblendirati.

U šerpicu sipati malo ulja, a zatim dodati izblendirano povrće. Samo malo propržiti i odmah dodati kuvani juneći jezik, meso od repa i slaninu isečenu na konce.

Samo par minuta mešati sve sastojke na ulju, a zatim dodati jednu čašu paradajza ili kečapa i dinstati uz povremeno mešanje. U međuvremenu začiniti začinima po ukusu. Dodavati tucanu papriku.

Kada se to malo uprži, prebaciti u zemljanu djuvečaru, preliti bujonom i peći oko 1 sat, mozda i malo duže, dok bujon skoro ne ispari.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: