Način pripreme
Uvaljajte kolutove telećeg repa u brašno sa malo sveže mlevenog bibera.
Pržite ih do zlatne boje u šerpi sa malo maslinovog ulja na jakoj vatri.
Meso ne bi trebalo da bude na gomili, pa sam ga pržila u dve porcije. U masnoću stavite i čen belog luka, lagano ga zgnječite da pusti aromu.
Uklonite teleće repove i ostavite sa strane. Uklonite i beli luk.
U istoj masnoći sipajte preostalo maslinovo ulje i maslac i propržite povrće, grubo iseckano, izuzev crnog luka koji treba da bude na tanka rebarca i praziluka ili mladog luka na kolutiće (ovo dodajte nešto kasnije ). Dodajte prstohvat soli i kuvajte oko 5-6 minuta.
Dodajte alevu papriku, brzo promešajte i sipajte paradajz pire da se pomeša sa alevom paprikom i spreči da zagori.
Vratite govedinu u lonac.
Sipajte vino i prokuvajte da alkohol ispari.
Stavite kašiku mešanog sušenog povrća i nalijte vodom da prekrije proizvode.
Stavite poklopac na lonac, pustite da ponovo provri i smanjite vatru (sa 9 stepeni na četvrtinu). Dodajte šitake pečurke (seckane ili cele).
Od sada samo strpljenje i pustite da se teletina sa pečurkama lagano kuva i dinsta sa zatvorenim poklopcem. Potrebno je oko sat i po, ali zavisi od mnogo faktora – kvaliteta mesa, debljine kolutova telećeg repa, posude (u ekspres loncu kuvanje bi bilo znatno kraće).
Koristila sam mladi teleći rep koji sam kupila.
Najbolje je da proverite svoje meso, znaćete da je gotovo kada se lako raspadne od kostiju.
Sporo kuvanje ovde je obavezno da bi se oslobodio kolagen iz ove vrste mesa, čini janiju veoma bogatom i neverovatnom.
Po potrebi dolijte vode i posolite po ukusu, kao i malo majčine dušice za ukus.
Veličanstvena janija sa govedinom, pravi delikates.
Služio sam janiju od telećeg repa sa šitake pečurkama sa pire krompirom, toplim domaćim hlebom i finim crnim vinom.
Probajte sami i podelite!