Ekler kolač Pariz-Brest

26/10/2019
"Ovo nije prosto kolač, ovo je romantična ljubavna priča, koju smo specijalno za vas napisali "
Priprema25 min.
Kuvanje30 min.
Ukupno55 min.
Porcije4
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano93
  • Pregledi tokom meseca7
  • Pregledi tokom sedmice0
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj kolač ima istoriju dugu 200 godina. Napravio ga je francuski poslastičar Luj Djuran 1891 godin, u čast prve biciklističke trke Pariz-Brest dužine 1200 km. Okrugao oblik kolača simbolizuje točak bicikla. U stvari, to je jedan veliki eker sa kremom.

U šerpu sipajte vodu i sveže mleko, dodajte kravlji maslac i prstohvat soli. Stavite posudu na vatru i kad tečnost provri sipajte sve odjednom. Mešajte dok se testo ne odvoji od ivica posude i dok ne dobijete loptu.

Skinite posudu sa vatre, sačekajte 5 minuta i dodajte jedno po jedno jaje, mešajte energično drvenom kašikom dok se smesa ne homogenizuje dobro.

Na parčetu papira ocrtajte krug, prčenika 15 cm. Stavite testo u špric za kolač i ocrtajte krug debljine oko 3 cm po unutrašnjem delu ocrtanog. Pospite testo listićima badema.

Pecite kolač na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom 25-30 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite na rešetku da se ohladi.

Za mlečni krem umutite u šerpe dva žumanca sa šećerom i dodajte brašno i vanilu i sipajte mleko. Stavite posudu na vatru i mešajte dok se krem ne zgusne. Ostavite da se ohladi.

Mutite mekan kravlji maslac sa šećerom u prahu dok ne dobijete gladak krem. U njega u porcijama dodajte hladan mlečni krem i mutite mikserom.

Oštrim nožem isecite ekler horizontalno. Napunite donju polovinu uz pomoć šprica. Poklopice drugu polovinu. Pospite sa šećerom u praju gotov kolač Pariz-Brest.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar