Način pripreme
Ovaj kolač ima istoriju dugu 200 godina. Napravio ga je francuski poslastičar Luj Djuran 1891 godin, u čast prve biciklističke trke Pariz-Brest dužine 1200 km. Okrugao oblik kolača simbolizuje točak bicikla. U stvari, to je jedan veliki eker sa kremom.
U šerpu sipajte vodu i sveže mleko, dodajte kravlji maslac i prstohvat soli. Stavite posudu na vatru i kad tečnost provri sipajte sve odjednom. Mešajte dok se testo ne odvoji od ivica posude i dok ne dobijete loptu.
Skinite posudu sa vatre, sačekajte 5 minuta i dodajte jedno po jedno jaje, mešajte energično drvenom kašikom dok se smesa ne homogenizuje dobro.
Na parčetu papira ocrtajte krug, prčenika 15 cm. Stavite testo u špric za kolač i ocrtajte krug debljine oko 3 cm po unutrašnjem delu ocrtanog. Pospite testo listićima badema.
Pecite kolač na 180 stepeni u prethodno ugrejanoj rerni sa ventilatorom 25-30 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite na rešetku da se ohladi.
Za mlečni krem umutite u šerpe dva žumanca sa šećerom i dodajte brašno i vanilu i sipajte mleko. Stavite posudu na vatru i mešajte dok se krem ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
Mutite mekan kravlji maslac sa šećerom u prahu dok ne dobijete gladak krem. U njega u porcijama dodajte hladan mlečni krem i mutite mikserom.
Oštrim nožem isecite ekler horizontalno. Napunite donju polovinu uz pomoć šprica. Poklopice drugu polovinu. Pospite sa šećerom u praju gotov kolač Pariz-Brest.