Način pripreme
Pripremanje krema: Mleko se stavlja da provri, za to vreme se mešaju svi sastojci, osim kravljeg maslaca dok se ne formira glatka kaša.
Kada je mleko provrelo, lagano i uz neprestano mešanje ga dodajemo u smesu od jaja.
Vraćamo na ringlu i energično mešamo dok se krem ne zgusti i kuvamo 1 min. nakon što su počeli da se formiraju mehurići.
Ostavljamo da se ohladi do sobne temperature, prekriven streč folijom.
Kravlji maslac se umuti mikserom 3-5 min. i dodaje se po malo smese od jaja.
Ostavlja se u frižider da se stegne.
Ekler kora: U šerpu se stavlja voda, kravlji maslac, so, šećer i čeka se da provri, nakon što provri, dodaje se prosejano brašno, meša se dok se ne formira lopta testa.
Premešta se u posudu i dodaju se jaja jedno po jedno, uz dobro mešanje.
Dobijeno kuvano testo se raspoređuje u pravougaonu tepsiju na papir za pečenje ili silikonsku prostirku.
Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 min.
Kora se ostavlja da se ohladi do sobne temperature, premaže se kremom, uvija se rolat, stavlja se u papir za pečenje i u frižider da se stegne na nekoliko sati.
Gotov slatki rolat se pospe šećerom u prahu.
Ekler rolat je sjajan.