Ekler rolat

Ekler rolat
Fotografije: Milena Morovyakova
1 / 2
10/06/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Ekler rolat kojeg spremamo za neki povod ili prosto kada nam se prohte... kao danas na primer"

Potrebni sastojci

  • Za krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • kukuruzni skrob - 50 g
  • šećer - 150 g
  • vanila - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 150 g, na sobnoj temperaturi
  • Za kuvano testo
  • voda - 200 ml
  • maslac - 80 g, kravlji
  • so - 1/2 kašičice
  • šećer - 1 kašičica
  • jaja - 3 - 4 komada (zavisi od njihove veličine)
  • brašno - 140 g
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremanje krema: Mleko se stavlja da provri, za to vreme se mešaju svi sastojci, osim kravljeg maslaca dok se ne formira glatka kaša.

Kada je mleko provrelo, lagano i uz neprestano mešanje ga dodajemo u smesu od jaja.

Vraćamo na ringlu i energično mešamo dok se krem ne zgusti i kuvamo 1 min. nakon što su počeli da se formiraju mehurići.

Ostavljamo da se ohladi do sobne temperature, prekriven streč folijom.

Kravlji maslac se umuti mikserom 3-5 min. i dodaje se po malo smese od jaja.

Ostavlja se u frižider da se stegne.

Ekler kora: U šerpu se stavlja voda, kravlji maslac, so, šećer i čeka se da provri, nakon što provri, dodaje se prosejano brašno, meša se dok se ne formira lopta testa.

Premešta se u posudu i dodaju se jaja jedno po jedno, uz dobro mešanje.

Dobijeno kuvano testo se raspoređuje u pravougaonu tepsiju na papir za pečenje ili silikonsku prostirku.

Peče se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 25-30 min.

Kora se ostavlja da se ohladi do sobne temperature, premaže se kremom, uvija se rolat, stavlja se u papir za pečenje i u frižider da se stegne na nekoliko sati.

Gotov slatki rolat se pospe šećerom u prahu.

Ekler rolat je sjajan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: