Ekler XXL

Elena Stefanova JordanovaElena Stefanova Jordanova
Inovator
4621862k120
Ekler XXL
Fotografije: Elena Stefanova Jordanova
1 / 7
05/02/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
12
"Što je porodica veća, veća je potreba za Eklerima XXL"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • voda - 120 ml
  • sveže mleko - 120 ml
  • maslac - 140 g
  • so - 1 prstohvat
  • šećer - 1 kašičica
  • brašno - 140 g
  • jaja - 4 komada
  • krem
  • sveže mleko - 1 l
  • žumanca - 5 komada
  • šećer - 150 g
  • vanila - 1 kašičica, tečna
  • maslac - 40 g
  • prirodan skrob - 6 supenih kašika
  • za dekoraciju
  • tečna pavlaka - 50 ml
  • čokolada - 120 g
  • šećer u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi pomešajte vodu, mleko, maslac, so i šećer. Stavite na vatru i kad se maslac rastopi i smesa počne da vri smanjite vatru. Sipajte brašno odjednom i mešajte energično dok ne dobijete testo.

Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi 5 minuta. Počnite da dodajete jaja jedno po jedno, nakon svakog jajeta mešajte drvenom kašikom.

Sipajte testo za ekler u namazan pleh prečnika 25 sa 35 cm. Namazanim rukama rasporedite testo ravnomerno, vucite po 2 cm po ivicama. Pecite u ugrejanoj rerni 200 stepeni oko 25 minuta. Pečenu koru možete izvaditi na poslužavnik i ostavite u pleh.

U šerpu sipajte 800 ml mleka + šećer i stavite na vatru.

U posudi umutite preostalo mleko, žumanca i skrob. Kada mleko počne da vri počnite da sipajte lagano smesu od žumanaca kroz cediljku, neprestano mešajte. Mešajte dok se ne zgusne.

Skinite sa vatre, dodajte maslac, vanilu i mešajte dok se maslac ne rastopi. Sačekajte 5 minuta i sipajte gotov krem za eklere na hladnu koru. Ravnomerno rasporedite.

Nakon što se potpuno ohladi dodajte eklere na jednu noć u frižider.

Drugog dana rastopite čokoladu u pavlaci na pari. Sačekajte da se ohladi i ukrasite vaš desert.

Pospite šećerom u prahu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: