Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Ekler torta»Božanstvena ekler torta

Božanstvena ekler torta

Maria SimovaMaria Simova
Autor
1k3284k
Božanstvena ekler torta
Fotografije: Maria Simova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
12
"Šta god da kažemo, biće malo da opiše ukus ove zaista božanstvene ekler torte"

Potrebni sastojci

  • za testo
  • voda - 240 ml
  • maslac - 70 g
  • so - 1 prstohvat
  • brašno - 100 g
  • jaja - 4 komada
  • za krem od jaja
  • jaja - 2 komada
  • šećer - 300 g
  • sveže mleko - 1 l
  • brašno - 120 g
  • vanila - 1 kesica
  • tečna pavlaka - 100 ml
  • za krem od pavlake
  • tečna pavlaka - 200 ml
  • šećer u prahu - 3 kašike
  • čokolada - 100 g
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Za krem od jaja umutite jaja sa delom šećera, dodajte 300 ml od mleka i brašna i umutite do glatke smese. Umešajte preostale mleko i šećer u metalnoj posudi i postavite na slabu vatru oko 5 minuta da se ugreje. Sipajte smesu od jaja i vanilu u toplo mleko, mešajte špatulom dok se ne zgusne.

Skinite sa vatre i umotajte u providnu foliju, ostavite na hladnom mestu da se potpuno ohladi. Kada se krem ohladi, u posudi umutite pavlaku u vazdušast krem i dodajte u delovima u krem od jaja dok ne dobijete homogen krem.

Za kuvano testo u šerpi promešajte vodu, maslac i prstohvat soli, stavite na jaku vatru na proključaju. Sipajte brašno odjednom u vodu koja ključa i energično mešajte dok testo ne počne da se odvaja od zidova šerpe. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi u potpunosti.

U ohlađeno testo dodajte jaja, jedno po jedno uz neprestano mešanje. Postavite testo u pravougaonu tavu dimenzija 28/20 cm i ravnomerno ga rasporedite po dnu pritiskajući špatulom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Za glazuru ugrejte pavlaku i dodajte izlomljenu čokoladu i maslac, mešajte dok se čokolada ne istopi i dok ne dobijete homogenu smesu. Posebno umutite pavlaku sa prosejanim šećerom u prahu u gust vazdušast krem.

Sada je red na sklapanje torte. Pritisnite dlanovima koru da se poravni (kod pečenja se lagano naduva), rasporedite preko nje krem od jaja i poravnajte ga špatulom.

Preko krema od jaja sipajte krem od pavlake i ponovo izravnajte. Na kraju sve prelijte ohlađenom glazurom i izravnajte. Veoma ukusna ekler torta sa mnogo krema i čokolade. Sledite recept reč po reč, korak po korak i uživajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: