Način pripreme
Za krem od jaja umutite jaja sa delom šećera, dodajte 300 ml od mleka i brašna i umutite do glatke smese. Umešajte preostale mleko i šećer u metalnoj posudi i postavite na slabu vatru oko 5 minuta da se ugreje. Sipajte smesu od jaja i vanilu u toplo mleko, mešajte špatulom dok se ne zgusne.
Skinite sa vatre i umotajte u providnu foliju, ostavite na hladnom mestu da se potpuno ohladi. Kada se krem ohladi, u posudi umutite pavlaku u vazdušast krem i dodajte u delovima u krem od jaja dok ne dobijete homogen krem.
Za kuvano testo u šerpi promešajte vodu, maslac i prstohvat soli, stavite na jaku vatru na proključaju. Sipajte brašno odjednom u vodu koja ključa i energično mešajte dok testo ne počne da se odvaja od zidova šerpe. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi u potpunosti.
U ohlađeno testo dodajte jaja, jedno po jedno uz neprestano mešanje. Postavite testo u pravougaonu tavu dimenzija 28/20 cm i ravnomerno ga rasporedite po dnu pritiskajući špatulom. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Za glazuru ugrejte pavlaku i dodajte izlomljenu čokoladu i maslac, mešajte dok se čokolada ne istopi i dok ne dobijete homogenu smesu. Posebno umutite pavlaku sa prosejanim šećerom u prahu u gust vazdušast krem.
Sada je red na sklapanje torte. Pritisnite dlanovima koru da se poravni (kod pečenja se lagano naduva), rasporedite preko nje krem od jaja i poravnajte ga špatulom.
Preko krema od jaja sipajte krem od pavlake i ponovo izravnajte. Na kraju sve prelijte ohlađenom glazurom i izravnajte. Veoma ukusna ekler torta sa mnogo krema i čokolade. Sledite recept reč po reč, korak po korak i uživajte.