Način pripreme
Kora limuna se narenda, sok se iscedi. Budneva se seče na kocke. Dodaje se đumbir isečen na sitno, narendana kora limuina od jednog limuna i 250 g šećera. Poklapa se poklopcem i ostavlja se 8 sati.
Mandarine se spuštaju u šerpu sa dva litra vode, ne ljušte se. Stavlja se da provri i kuva se sat na laganoj vatri. Ohlade se, vade se iz vode, seku se na parčiće i semenke i kora se odstranjuje.
Voda od kuvanja se sačuva. U njoj se kuva preostala kora limuna. Kuva se deset minuta na laganoj vatri. Procedi se i preliva se u čistu šerpu.
Dodaje se sok od limuna, mandarine i bundeva. Stavlja se da provri, dodaje se kardamon i smesa se kuva na laganoj vatri 30 minuta. U tu smesu se dodaje preostali šećer i džem se kuva dok se ne zgusne.
Dodaje se maslac i gotov džem se preliva u čiste suve tegle koje se odmah zatvaraju.