Način pripreme
Šećer se pomeša sa tri litra vode i skuva se šećerni sirup uz neprestano mešanje na laganoj vatri. Jednom trećinom sirupa se prelivaju listovi mente.
Kora limuna se narenda i dodaje se u mentu sa sirupom. Poklapa se poklopcem i ostavlja se da se ohladi. Preostali šećerni sirup se takođe ostavlja da se ohladi. Borovnice se operu i pasiraju se.
Pire od borovnica se stavlja u veliku flašu ili teglu, dodaje se menta i sav šećerni sirup. Meša se ili se rastrese i ostavlja se sedam dana na sobnoj temperaturi, pri čemu se rastrese svaka dva dana. Nakon toga tečnost se sipa veoma pažljivo da se ne pomeša sa talogom.
Tečnost se sipa u flaše, zatvara se čepom, u čiju je sredinu stavljeno malo gumeno crevo. Kraj creva se stavlja i teglu sa vodom i vino se ostavlja sedam dana na sobnoj temperaturi. Raspodeli se u flaše i ostavlja se tri meseca, nakon čega je spremno za konzumaciju.