Pravi domaći čokoladni sladoled

Милица Павловић
Милица Павловић
Početnik
18/11/2019
"Kako možete mirno da spavate kada znate da vam se u zamrzivaču nalazi porcija pravog čokoladnog sladoleda "
Priprema12 min.
Kuvanje8 min.
Ukupno20 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano145
  • Pregledi tokom meseca33
  • Pregledi tokom sedmice8
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 410 ml
  • žumance - 4 komada, od većih jaja
  • pavlaka - 200 ml, tečna, poslastičarska, nezaslađena, 35% masti
  • šećer - 150 g
  • čokolada - 100 g, crna, 70 % kakaa
  • kakao - 50 g, u prahu, 100 % prirodan
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

1. Mleko, pavlaka, šećer i prstohvat soli se zagreju na pari ili veoma slaboj vatri da ne pređe 80-90 stepeni. U njih se dodaje crna čokolada, izdrobljena na male komade, izrendana ili samlevena u blenderu da se dobije prah. Meša se dok se ne istopi.

2. Žumanca se umute sa prstohvatom soli i kakaom u prahu, tako da ne ostanu grudvice. Po malo se dolivaju u mleko sa čokoladom. VEoma je važno da kontrolišete temoeraturu da bude 80 stepeni.

Smesa se muti mikserom ili metalnom žicom za mućenje 5-8 minuta održavajući tu temperaturu, naon toga se stavlja u posudicu ili neki za zamrzavanje odgovarajuć silikonski ili neki drugi sud. Dobro bi bilo da nivo smese ne bude viši od 4 cm.

3. Ostavlja se da se ohladi, pokriva se streč folijom i stavlja se u zamrzivač na 10 sati ili još bolje - jedan dan i jednu noć.

Ovaj čokoladni sladoled teško može biti mnogo tvrd, koliko god da stoji u zamrzivaču. čim ga izvadite biće u obliku krema, nežan i mek.

Skoro da nema kristala, čak i ako nije povremeno mešan, kao kod mnogo drugih recepata za sladoled. Ako vam se ipak pojave kristalčići, isecite ga na parčiće i umutite u blenderu ili uz pomoć pasatora. Posle ponovo stavite u zamrzivač da se stegne ili tako konzumirajte.

4. Ukrasite vaš domaći čokoladni sladoled voćem, parčićima ili kuglicama hrskavih čokoladnih bombona, keksom ili čime god želite.

Srećno i neka vam je slatko!

*Lepa ideja je da porcije sladoleda serviarte u prethodno zamrznute čaše ili kupe, jer se brzo otpušta i tako biste malo duže sačuvbali njegovu tvrdoću.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar