Način pripreme
Dimljene kosti stavite da se kuvaju sa 1 glavicom luka i 2 šargarepe. Za to vreme operite pola kilograma bamije, ocedite, prelijte sa 50 ml sirćeta i 1 supenom kašikom soli. Promešajte rukama i ostavite pola sata da odstoji, posle operite.
U šerpu sipamo ulje ili maslinovo ulje i dinstamo tri veze mladog luka i 1 glavicu belog luka, isečenu na kriške. Dodajemo supenu kašiku brašna, kad se proprži dodajemo i supenu kašuku aleve paprike.
Promešamo i dodajemo prethodno izrendana četiri paradajza, deo bujona u kojem su kuvane kosti, šargarepa i bamija. Bujon treba da pokrije jelo. Začinimo sa 3 kockice pilećeg bujona, umesto soli i bibera.
Jelo ostavljamo da se krčka na vatri 20 minuta. Na kraju, kad isključimo ringlu začinimo jednom vezom mirođije, vezom peršuna i sa pola glavice belog luka, isečene na kriške. Neka vam je slatko!
Bamija je jedno predivno povrće. Mnogi ljudi je ne cene dovoljno zbog sluzastih vlakana, ali njen visok sadržaj vlakana je koristan za zdravlje Bamija je bogata hranljivim sastojcima, niskokalorična je i smanjuje rizik od srčanih bolesti, reguliše krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Sadrži gvrožđe, kalcijum, mangan i magnezijum. Održava imunitet i kontroliše težinu i holesterol.
Uživajte u receptu koji vam predlažem.