Posna Paprika

00000000000000
Šegrt
213772
Posna Paprika
Fotografije: Anonymous
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
4
"Neko posti, neko ne jede meso, neko drži djetu, ovo jelo je za sve pogodno."

Potrebni sastojci

  • paprike babure - 8 kom.
  • krompir - 500 g
  • luk - 2 glavice
  • tikvice - 300 g
  • beli luk - 3 čena
  • pirinač - 250 g
  • ulje - 300 ml
  • sok od paradajza - 200 ml, gusti
  • so - prstohvat
  • biber - prstohvat
  • majorana - prstohvat
  • bosiljak - prstohvat
  • vegeta - kašika (ili bilo koji začina)
  • brašno - 1 kašika (za zgušnjavanje softa)
* merne jedinice

Način pripreme

Očistiti i narendati krompir, luk i beli luk .

U posudu naliti 100 ml ulja, pa propržiti kratko pirinač, dodati mu narendani crveni luk i beli luk, malo prodinstati zajedno, pa dodati narendani krompir. Sve zajedno sjediniti i skloniti sa šporeta. Posoliti, staviti alevu papriku i začin za jelo. Pobiberiti, dosuti još 100 ml ulja i vratiti na šporet da se na lagano proprži nekih dva tri minuta, pa skloniti na stranu .

Paprike izdubiti, očistiti od semena i oprati. Napuniti paprike sa smesom koju smo napravili. Prilikom punjenja treba paziti da ne pretrpamo paprike ali da nisu ni poluprazne. Ukoliko se pretrpaju neće se dobro skuvati i pirinač će ostati sirov, masa slepljena, ako malo stavimo one će biti premekane i paprika će se raskuvati brzo.

Kad napunimo paprike, treba ih odozgo zatvoriti tankim kriškama paradajza ili krompira. Poređati paprike u dublju posudu, tako da im gornji deo bude otvor za punjenje.

Narendati tikvice i rasporediti po paprikama, dodati još malo soli i začina te preliti papriku sa vodom.

Vode treba biti u posudi oko dva prsta više od paprika, tako da su one skroz pod vodom. Kuvati na laganoj vatri oko 40 minuta.

Kad su paprike skuvane napraviti zapršku, tako što na tiganju propržimo kašiku brašna sa 100 ml ulja i malo aleve paprike, dodamo 200 ml vode i paradajz pire, pa sve pospemo po paprikama. Protresemo i vratimo na šporet da prokuva dva-tri minuta.

Ukoliko neko ne želi brašno, ne mora ga stavljati jer tikvice daju gustinu saftu.Paprike pri kuvanju ne mešamo, već ih lagano protresemo da ne zagore i pomalo dodajemo vode dok se paprike ne skuvaju .Treba paziti da saft nije prevodenkast.

Uz ovako skuvane paprike možemo kao prilog poslužiti hleb od kukuruznog i raženog brašna i zelenu salatu.

Ovako skuvana paprika može biti prilog uz filete tunjevine, ili neku drugu ribu .

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: