Losos, mariniran u cvekli

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
351
365
Losos, mariniran u cvekli
Fotografije: Jordanka Kovacheva
1 / 8
16/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema15 min.
Ukupno15 min.
Porcije4
"Za ljubitelje tanko sečenih mezetluka i finih pića"

Potrebni sastojci

  • losos - 450 - 500 g, filet sa kožom
  • so - 100 g, krupna, morska
  • smeđi šećer - 100 g
  • mirođija - 3 - 4 grančice, svež
  • paškanat - 1/2 korena
  • cvekla - 1 komad, manja
  • biber - 2 prstohvata, sveže mleven
  • maslinovo ulje - za pokrivanje ribe, na kraju
* merne jedinice

Način pripreme

Evo još jednog lakog i interesantnog načina, kako da marinirate lososa i da uživate u efektnom delikatesu pripremljenom kod kuće, kojim ćete impresionirati svoje zahtevnije goste ili svoju porodicu.

I još jedna stvar - višestruko je jeftinije od mariniranog lososa koga možete kupiti u prodavnici.

Evo i načina kako da ga pripremite:

U posudi promešajte šećer i so. Polovinu ove smese rasporedite u ravnomernom sloju u odgovarajuću posudu (pleh), veličine otprilike kao komad ribe. Položite lososa sa kožom na dole preko smese, preko njega narendajte paškanat, pospite biberom, poređajte grančice mirođije i sve prekrijte preostalom smesom smeđeg šećera i kripne morske soli.

Isecite cveklu na tanke kolutove (možete da koristite i sirovu i kuvanu cveklu). Ne sekirajte se, jer na prvi pogled cvekla nema direktan kontakt sa ribom, jer će u procesu mariniranja so upiti sokove i iz lososa i iz cvekle, pa će ih predati ribi, pa će file lososa dobiti prekrasnu crvenkastu boju.

Prekrijte sve providnom folijom i obavezno pritisnite teškim predmetom, kako bi težina i pritisak uticali da se izvuče voda iz ribe. Na taj način će riba sazreti i neće imati izgled sirove ribe, ako vas to brine.

Stavite ribu u frižider na 24 ili 36 sati, u zavisnosti od toga da li volite da bude zrelija i suvlja ili malo vlažnija. Ponekad, ako je komad ribe veći ili deblji, možete ga ostaviti da odstoji i 48 sati.

Otkrijte koji je vaš omiljeni stepen zrelosti ribe i njenog ukusa. Imajte na umu da što duže držite ribu u marinadi da će ona biti slanija.

To nije problem, jer ima i slatku notu, a nakon što riba odstoji u maslinovom ulju njen ukus će biti blaži i mekši.

Gotov, marinirani losos očistite od soli i šećera i operite ga, pa ga osušite veoma dobro.

Premažite file obilno maslinovim uljem, ako ćete ga konzumirati u okviru jednog do dva dana. Ako želite da ribu sačuvate duže, potpuno je prekrijte maslinovim uljem u posudi.

Ribu secite na tanke komade i konzumirajte je stavljenu na prepečene kriške hleba uz maslinovo ulje ili krem sir i paradajz.

Fantastično je možete kombinovati i u raznim salatama.

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: