Način pripreme
Evo još jednog lakog i interesantnog načina, kako da marinirate lososa i da uživate u efektnom delikatesu pripremljenom kod kuće, kojim ćete impresionirati svoje zahtevnije goste ili svoju porodicu.
I još jedna stvar - višestruko je jeftinije od mariniranog lososa koga možete kupiti u prodavnici.
Evo i načina kako da ga pripremite:
U posudi promešajte šećer i so. Polovinu ove smese rasporedite u ravnomernom sloju u odgovarajuću posudu (pleh), veličine otprilike kao komad ribe. Položite lososa sa kožom na dole preko smese, preko njega narendajte paškanat, pospite biberom, poređajte grančice mirođije i sve prekrijte preostalom smesom smeđeg šećera i kripne morske soli.
Isecite cveklu na tanke kolutove (možete da koristite i sirovu i kuvanu cveklu). Ne sekirajte se, jer na prvi pogled cvekla nema direktan kontakt sa ribom, jer će u procesu mariniranja so upiti sokove i iz lososa i iz cvekle, pa će ih predati ribi, pa će file lososa dobiti prekrasnu crvenkastu boju.
Prekrijte sve providnom folijom i obavezno pritisnite teškim predmetom, kako bi težina i pritisak uticali da se izvuče voda iz ribe. Na taj način će riba sazreti i neće imati izgled sirove ribe, ako vas to brine.
Stavite ribu u frižider na 24 ili 36 sati, u zavisnosti od toga da li volite da bude zrelija i suvlja ili malo vlažnija. Ponekad, ako je komad ribe veći ili deblji, možete ga ostaviti da odstoji i 48 sati.
Otkrijte koji je vaš omiljeni stepen zrelosti ribe i njenog ukusa. Imajte na umu da što duže držite ribu u marinadi da će ona biti slanija.
To nije problem, jer ima i slatku notu, a nakon što riba odstoji u maslinovom ulju njen ukus će biti blaži i mekši.
Gotov, marinirani losos očistite od soli i šećera i operite ga, pa ga osušite veoma dobro.
Premažite file obilno maslinovim uljem, ako ćete ga konzumirati u okviru jednog do dva dana. Ako želite da ribu sačuvate duže, potpuno je prekrijte maslinovim uljem u posudi.
Ribu secite na tanke komade i konzumirajte je stavljenu na prepečene kriške hleba uz maslinovo ulje ili krem sir i paradajz.
Fantastično je možete kombinovati i u raznim salatama.
Prijatno!