Način pripreme
Uključite rernu da se zagreva do 190 stepeni.
Operite pažljivo glavice cvekle, ne ljuštite ih i iščetkajte ih srednje mekom kuhinjskom četkom. Osušite.
Čim se rerna zagrejala do potrebne temperature, posolite veoma blago, namažite maslinovim ulojem i obavijte svaku glavicu odvojeno aluminijumskom folijom, tako da se čvrsto zalepi za povrće i da nema otvora i proreza.
Stavite u vatrostalnu posudu i gurnite u rernu. Pecite sat i po i proverite čačkalicom ili drugim oštrim predmetom da li je cvekla omekšala i da li je gotovoa. Ako čačkalica ulazi sa lakoćom onda je potpuno gotovo.
Ostavite blago da se ohladi i odvijte foliju. Cvekla se ljušti najlakše dok je još blago topla, tako je oljuštite odmah nakon što sklonite foliju - da nije vruća ali ni potpuno ohlađena. Korica pada veoma lako, a to što se prsti ofarbaju ne treba da vas brine, jer se crvena boja pere odmah sa vodom.
Tako napravljena cvekla je idealna za svakakve salate, piree, pečena i druga jela.
Prijatno!