Način pripreme
Pripremite poslastičarski krem, tako što zagrejete mleko sa šećerom i vanilinim šećerom na umerenoj vatri.
Umutite jaja i žumance sa brašnom i sa još malo mleka i sipajte u mleko u tankom mlazu uz neprestano mešanje. Nastavite s mešanjem dok se krem ne zgusti - oko 4-5 minuta na slaboj do umerenoj vatri.
Gotov krem prekrijte streč folijom tako što ga dobro prilepite za površinu, da se ne bi uhvatila korica.
Stavite okuglu i veoma tanku koru lisnatog testa u kalup za tart s prečnikom od 28 cm. Krajeve ostavite da štrče ili podvrnite da se formira deblji bord.
Viljuškom izbockajte dno testa da se ne bi podiglo prilikom pečenja i ubacite u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeče, ali da se ne uhvati zlatasta boja.
Brzo izvadite i krem nanesite na polugotovo testo u ravnomernom i tankom sloju. Pospite braon šećerom i vratite u rernu da se dopeče i da se dobije zlatasta boja po rubovima.
Prilikom topljenja šećer će postati tečan, ali posle će se upiti u krem i postaće veoma ukusno.
Kada isključite rernu, ostavite tepsiju sa tartom unutra oko 5-10 minuta, otvorite vratašca.
Pozabavite se orasima, zapecite ih u suvom tiganju, a nakon toga iseckajte ili sameljite.
Njima pospite fini lisnati tart.
Ovu slatko iskušenje možete da poslužite još dok je blago toplo.
Ako ne želite da vaš lisnati kolač ne bude toliko fin i tanak, možete da spremite više krema, takođe i da ukrasite različitim svežim sezonskim voćem.
Neka vam je slatko!