Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Slana Testa»Hrskavi krekeri za dijabetičare

Hrskavi krekeri za dijabetičare

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211363k121
Hrskavi krekeri za dijabetičare
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 5
25/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
6
"Specijalno za ljude koji su dijabtičari, kao i za ostale gladnike - hrskavi štapići, da biste imali šta da jedete tokom dana"

Potrebni sastojci

  • brašno od leblebija - 300 g
  • brašno od spelte - 450 g + još za mešnju
  • masline - 100 g, kalamata
  • kefir - 250 ml
  • soda - 1 kašičica
  • kvasac - 1 komad, suva, dr Oetker
  • sveže mleko - 250 ml
  • jaja - 1 komad
  • maslinovo ulje - 4 supene kašike, aromatično (sa origanom i belim lukom)
  • šećer - 1 kašičica, ravna
  • so - 1 kašičica, puna
  • origano - 1 kašičica, suva
  • susam - 1 supena kašika, beli, neoljušten
  • crni susam - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo pomešamo suve sastojke, prosevamo dva puta dve vrste brašna da u njih uđe vazduh.

Dodajemo so, suvi origano i polovinu belog susama.

Kvasac aktiviramo u mlakom svežem mleku, dodajemo šećer i malo brašna.

U kefirno mleko dodajemo sodu i dobro promešamo.

Dodajemo dobro umućeno žumance, maslinovo ulje i kvasac. Pomešamo tečne sastojke i sipamo u udubljenje.

Masline sečemo na komade, pažljivo vadimo koštice.

Zamesimo meko i elastično testo, pokrivamo ga streč folijom.

Ostavljamo da nadođe 40 minuta na toplom.

Zamesimo ponovo, prebacujemo na brašno posutu radnu površinu.

Ne treba da se preteruje sa mešenjem, pošto su bez brašna i nemaju gluten.

Podelimo loptu od testa na dva dela. Svaki razvlačimo na koru debljine oko 1 cm.

Sečemo na kockice ili druge oblike po želji. Belance umutimo na penu.

Četkom namažemo površinu krekera i posipamo susamom.

Poređamo krekere za dijabetičare u pleh, obložen papirom za pečenje i namazan sa nekoliko kapljica ulja.

Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom 15 minuta.

Recept je bez glutena!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: