Način pripreme
Prvo pomešamo suve sastojke, prosevamo dva puta dve vrste brašna da u njih uđe vazduh.
Dodajemo so, suvi origano i polovinu belog susama.
Kvasac aktiviramo u mlakom svežem mleku, dodajemo šećer i malo brašna.
U kefirno mleko dodajemo sodu i dobro promešamo.
Dodajemo dobro umućeno žumance, maslinovo ulje i kvasac. Pomešamo tečne sastojke i sipamo u udubljenje.
Masline sečemo na komade, pažljivo vadimo koštice.
Zamesimo meko i elastično testo, pokrivamo ga streč folijom.
Ostavljamo da nadođe 40 minuta na toplom.
Zamesimo ponovo, prebacujemo na brašno posutu radnu površinu.
Ne treba da se preteruje sa mešenjem, pošto su bez brašna i nemaju gluten.
Podelimo loptu od testa na dva dela. Svaki razvlačimo na koru debljine oko 1 cm.
Sečemo na kockice ili druge oblike po želji. Belance umutimo na penu.
Četkom namažemo površinu krekera i posipamo susamom.
Poređamo krekere za dijabetičare u pleh, obložen papirom za pečenje i namazan sa nekoliko kapljica ulja.
Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni sa ventilatorom 15 minuta.
Recept je bez glutena!