Hleb u više slojeva

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Hleb u više slojeva
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
5
"Mek i ukusan hleb sa mirisom Španije, koji će svako glavno jelo učiniti još ukusnijim"

Potrebni sastojci

  • brašno - 500 g + za nabrašnjivanje radne površine (Т45, 405)
  • voda - 280 ml, blago zagrejana
  • maslinovo ulje - 20 ml
  • kvasac - 25 g, živ
  • šećer - 1 supena kašika
  • so - 1 supena kašika
  • manchego sir - 100 g, paluzreo (tanki listovi ili izrendan)
  • ementaler - 100 g (tanki listovi)
  • sobrasada - 200 g (pasta od ćoriza, ili mlevenog mesa od ćoriza)
* merne jedinice

Način pripreme

1. U posudi prosejte brašno i napravite rupu u sredini. U nju sipajte vodu i rastopite šećer i kvasac. Ostavite tako 8-10 minuta da se aktivira.

2. U rupu stavite maslinovo ulje i počnite da mešate, uzimajući po malo od brašna i tako dok se tečnost ne upije. Postepeno dodajte i so.

3. Umesite glatko i elastično testo, obrazujte ga u loptu i stavite u prethodno nauljenu posudu. Prekrijte prozračnom kuhinjskom folijom i ostavite 40 minuta na toplom da naraste ili dok ne udvostruči svoj obim.

4. Naraslo testo razvijte na blago nabrašnjenoj radnoj površini u pravougaonu koru veličine 30/40. Na nju stavite pastu od ćoriza ili sobrasadu (vrsta kobasice od svinjskog mesa i masti 50/50 s mnogo aleve paprike, slično punjenju čoriza, ali mnogo finije samlevena i više je namenjena za mazanje. U slučaju da je ne pronađete na tržištu, koristite mleveno meso od svežeg ćoriza). Rasporedite na slojeve i sireve.

5. Što se tiče širine kore, isecite 5 ravnih ivica (8/3) i poređajte ih jednu na drugu. Kada ste gotovi, isecite još 5 komada naslaganih ivica.

6. Komade hleba poređajte u tepsiju u koju može stati 1.5 l i ponovo ostavite oko sat vremena da naraste.

7. Hleb u više slojeva ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 30-40 minuta ili dok korica ne postane zlatkasta.

8. Španski hleb poslužite dok je još topao, zato što je tako najaromatičniji i topi se u ustima.

Prijatno!

*Navedene sireve možete zameniti nekim drugim, na primer gauda, pravolone, grijer, grana padano ili običnim kačkavaljem. Ali uvek je to kombinacija dve vrste i ukoliko je jedan jači, drugi treba da bude prirodniji po ukusu).

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: