Način pripreme
1. U posudi prosejte brašno i napravite rupu u sredini. U nju sipajte vodu i rastopite šećer i kvasac. Ostavite tako 8-10 minuta da se aktivira.
2. U rupu stavite maslinovo ulje i počnite da mešate, uzimajući po malo od brašna i tako dok se tečnost ne upije. Postepeno dodajte i so.
3. Umesite glatko i elastično testo, obrazujte ga u loptu i stavite u prethodno nauljenu posudu. Prekrijte prozračnom kuhinjskom folijom i ostavite 40 minuta na toplom da naraste ili dok ne udvostruči svoj obim.
4. Naraslo testo razvijte na blago nabrašnjenoj radnoj površini u pravougaonu koru veličine 30/40. Na nju stavite pastu od ćoriza ili sobrasadu (vrsta kobasice od svinjskog mesa i masti 50/50 s mnogo aleve paprike, slično punjenju čoriza, ali mnogo finije samlevena i više je namenjena za mazanje. U slučaju da je ne pronađete na tržištu, koristite mleveno meso od svežeg ćoriza). Rasporedite na slojeve i sireve.
5. Što se tiče širine kore, isecite 5 ravnih ivica (8/3) i poređajte ih jednu na drugu. Kada ste gotovi, isecite još 5 komada naslaganih ivica.
6. Komade hleba poređajte u tepsiju u koju može stati 1.5 l i ponovo ostavite oko sat vremena da naraste.
7. Hleb u više slojeva ispecite u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni oko 30-40 minuta ili dok korica ne postane zlatkasta.
8. Španski hleb poslužite dok je još topao, zato što je tako najaromatičniji i topi se u ustima.
Prijatno!
*Navedene sireve možete zameniti nekim drugim, na primer gauda, pravolone, grijer, grana padano ili običnim kačkavaljem. Ali uvek je to kombinacija dve vrste i ukoliko je jedan jači, drugi treba da bude prirodniji po ukusu).