Način pripreme
1 šolja = 200 ml
Biilo bi dobro da su svi sastojci budu na sobnoj temperaturi.
U posudu stavite šećer, vanilu i jaja. Mutite mikserom uz velike obrtaje 5-6 minuta, dok se šećer u potpunosti ne istopi i dok smesa ne utrostruči svoj obim.
Nakon toga dodajte ulje i gazirani sok. Ponovo mutite mikserom, ali ovog puta na najnižoj jačini, koliko je potrebno samo da sastojci objedine.
Prosejte brašno i prašak za pecivo i u delovima ih dodajte.
Čim smesa postane homogena, dodajte čokoladne mrvice i pažljivo promešajte spatulom.
Tepsiju prečnika 26 cm blago namažite mekim maslacem i nabrašnite je. Prebacite smesu za kolač i odozgo pospite krupno iseckanim orašastim plodovima (orasi, lešnici, bademi). Možete da koristite i kalup za kolače prečnika 18-20 cm.
Kolač stavite u hladnu rernu s ventilatorom i uključite je na 170 stepeni. Ekonomični kolač pecite 30 minuta - dok čačkalica koju zabodete ne bude suva.
Kada je uspešni kolač sa gaziranim sokom gotov, ohladite ga i pospite šećerom u prahu.
Možete ga ukrasiti istopljenom čokoladom, pomešanom sa malo ulja. Ulje i čokoladu istopite u mikrotalasnoj rerni 20-30 sekundi. Promešajte i stavite u najlon kesu, na jednom delu odsecite kraj kese. Ovim improvizovanim šricom zalijte kolač, dok je još topao, ne vruć.
Sačekajte da se potpuno ohladi i nasecite na romboide.
Neka vam je slatko!