Dinstani brokoli sa testeninom

00000000000000
Šegrt
21
24
88
5
Dinstani brokoli sa testeninom
Fotografije: Anonymous
1 / 4
25/11/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema50 min.
Ukupno50 min.
Porcije4
"Neobično, ukusno, lepo, sve što vam treba je čaša belog vina"

Potrebni sastojci

  • brokoli - 1 glavica, srednja
  • luk - 250 g
  • šargarepa - 2 - 3 komada
  • beli luk - 4 čena
  • masti - 200 ml, ili ulje
  • biber - po ukusu
  • univerzalni začin - po ukusu
  • krompir - 2 komada
  • vode - 200 ml, još 200 po potrebi
  • slanina - 200 g, sitno seckano
  • Za Testeninu
  • široki rezanci - 200 - 300 g (zavisi od ukusa )
  • voda - 2 l
  • ulje - 100 ml.
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Brokoli je čudesna namirnica koja se može spremiti na bezbroj načina, ovo jedan u nizu.

Priprema: Pre obrade treba pripaziti da je brokoli svež, što znači da nema žutih pega po sebi, odnosno da nije ''precvetao''. Oprati i odvojiti brokulu na'' cvetove''. Luk sitno iseckati ili narendati, slaninu izrezati na kockice i staviti sa dva deci ulja da se dinsta.

Kad luk omekša dodati krompir, koji smo predhodno narendali na rende (kao jabuke), pa i to propržiti desetak minuta.

Dodati šargarepu izrezanu na tanje kolutove i sad sve zajedno sjediniti, te dinstati oko 15 minuta dodajući začine. Kad voda ispari dodati 200 ml vode i Brokoli. Sve zajedno sjediniti i ostaviti na laganoj vatri da se dinsta oko deset minuta ili dok brokoli a ne omekša. Na kraju posuti sitno seckanim belim lukom.

Ovako dinstan brokoli se može poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz piletinu, ćuretinu ili pohovano meso .

Međutim ako ovako pripremljenom brokoliju dodamo još kuvanu široku testeninu, dobićemo odličnu večeru

Kuvana testenina:

U dublji lonac staviti dva litra vode, 100 ml ulja, prstohvat soli i pustiti da voda provri. Skloniti sa vatre i dodati široke rezance. Vratiti na ringlu i kuvati oko 10 minuta da se rezanci skuvaju, ali nikako ne prekuvaju već budu malo tvrdi.

Kad su kuvani ocediti ih, obavezno isprati u hladnoj vodi da isperemo skrob, jer se tako rezanci neće lepiti jedan za drugi. Ovako pripremljeni rezanci stavljaju se u dinstani brokoli i sve zajedno se izmeša lagano, da se lepo sjedini .

NAPOMENA: Pri pripremi i kuvanju brokolija ili karfiola obično bacamo onu zadebljalu dršku, ali to nije potrebno. Drška se takođe izrenda na rende i dinsta sa povrćem ali se može dodati u lona i kad kuvamo domaće supe. Daje odličan ukus.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: