Način pripreme
Brokoli je čudesna namirnica koja se može spremiti na bezbroj načina, ovo jedan u nizu.
Priprema: Pre obrade treba pripaziti da je brokoli svež, što znači da nema žutih pega po sebi, odnosno da nije ''precvetao''. Oprati i odvojiti brokulu na'' cvetove''. Luk sitno iseckati ili narendati, slaninu izrezati na kockice i staviti sa dva deci ulja da se dinsta.
Kad luk omekša dodati krompir, koji smo predhodno narendali na rende (kao jabuke), pa i to propržiti desetak minuta.
Dodati šargarepu izrezanu na tanje kolutove i sad sve zajedno sjediniti, te dinstati oko 15 minuta dodajući začine. Kad voda ispari dodati 200 ml vode i Brokoli. Sve zajedno sjediniti i ostaviti na laganoj vatri da se dinsta oko deset minuta ili dok brokoli a ne omekša. Na kraju posuti sitno seckanim belim lukom.
Ovako dinstan brokoli se može poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz piletinu, ćuretinu ili pohovano meso .
Međutim ako ovako pripremljenom brokoliju dodamo još kuvanu široku testeninu, dobićemo odličnu večeru
Kuvana testenina:
U dublji lonac staviti dva litra vode, 100 ml ulja, prstohvat soli i pustiti da voda provri. Skloniti sa vatre i dodati široke rezance. Vratiti na ringlu i kuvati oko 10 minuta da se rezanci skuvaju, ali nikako ne prekuvaju već budu malo tvrdi.
Kad su kuvani ocediti ih, obavezno isprati u hladnoj vodi da isperemo skrob, jer se tako rezanci neće lepiti jedan za drugi. Ovako pripremljeni rezanci stavljaju se u dinstani brokoli i sve zajedno se izmeša lagano, da se lepo sjedini .
NAPOMENA: Pri pripremi i kuvanju brokolija ili karfiola obično bacamo onu zadebljalu dršku, ali to nije potrebno. Drška se takođe izrenda na rende i dinsta sa povrćem ali se može dodati u lona i kad kuvamo domaće supe. Daje odličan ukus.
Komentari