Način pripreme
Skuvajte palentu (kukuruzni griz), ugrejte sveže mleko i vodu.
Čim provri smanjite temperaturu ringle i dodajte griz, mešajte neprestano.
Nakon što se zgusne skinite sa vatre i dodajte maslac, mrvljeni sir i ako je potrebno so po ukusu.
Promešajte i rasporedite smesu u pleh, namazan maslacem. Oblikujte malu ivicu po ivicama pleha.
Isecite pileći file na sitne ivice. Začinite solju i biberom.
Isecite malu glavicu luka i 2 čena belog luka.
Ugrejte maslinovo ulje i dinstajte luk i beli luk nekoliko minuta.
Nakon toga dodajte meso. Čim meso promeni boju dodajte kapar, prstohvat suvog bosiljka i krem sir. Mešajte dok se sir ne rastopi.
Rasporedite pileće meso preko palente i pospite rendanim kačkavaljem.
Stavite slani paj da se peče u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Servirajte paj sa palentom i piletinom blago ohlađen sa čašom lepog belo vina.
Prijatno!