Način pripreme
Operemo palamidu u hladnoj vodi. Ribu očistimo od škrga, unutrašnjosti i peraja. Najbolje je da se s njom radi kada je ohladimo 30 minuta u zamrzivaču.
Posušimo je i uz pomoć kuhinjskih makaza sečemo sva peraja. Glave sečemo na 2 cm ispod škrga!
Spremamo je za pohovanje fileta (kolutova), zato je sečemo na 2 cm. Uz pomoć kažiprsta izbacimo unutrašnjost i osčistimo od opne do krudne kosti. Ribu ponvo operemo i osušimo. Od dve ribe isečemo oko 10 komada kolutova.
Kolutove ređamo u suvu posudu (vatrostalna posuda) i začinimo ih sa obe strane solju, biberom, estragonom i limunovim sokom. Ostavimo na hladnom na 1-2 sata da upije začine.
Vadimo ribu i ponovo je osušimo je tečnosti koje se odvojila od soli.
U činiju za pasiranje stavimo brašno, pivo, žumanca, nabubrene i malo soli. Pasiramo sastojke.
Posebno umutimo belanca da se dobije sneg i dodajemo ih u smesu za pohovanje, pažljivo ih mešajući sa ostalim sastojcima.
U tiganju sa vrućim uljem pohujemo filete, tako što ih redom potapamo prvo u brašno, zatim u smesu sa jajima, u prezle i ponovo u smesu sa jajima. Kratko pržimo, jer je tekstura mesa gusta i ne treba preterivati s prženjem.
Filete stavimo na ubrus, koji smenimo dva puta.
Pohovane filete ukrasimjo zelenom salatom.