Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Tart»Tart sa čokoladnim kremom za dijabetičare

Tart sa čokoladnim kremom za dijabetičare

Ivelina RumenovaIvelina Rumenova
Početnik
12
Tart sa čokoladnim kremom za dijabetičare3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
12
"Evo i jedne božanstvene poslastice za sve one koji vole slatkiše, a ne smeju da ih jedu"

Potrebni sastojci

  • keks - 180 g (bez šećera)
  • maslac - 150 g
  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 7 komada
  • brašno - 3 supene kašike
  • stevija - 12.5 g
  • čokolada - 240 g, bez šećera
  • so - 1 kašičica
  • banane - 2 komada
  • jagode - 200 g (po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

1. korak:

U blenderu usitnimo keks da se dobiju sitne mrvice i u njih dodajemo 70 g maslaca kog smo unapred istopili. Dobijenu smesu stavljamo u kalup sa pokretnim dnom (moj je f22) i stavljamo u zamrzivač.

2. korak:

U šerpu sipamo 300 ml svežeg mleka i ostali maslac (80 g) i zagrejemo. U drugih 200 ml svežeg mleka dodajemo 3 cela jajeta, 2 žumanca, 12.5 g stevije i brašno.

Kad već ugrejano mleko počne da vri, polako počnemo da dodajemo smesu i intenzivno mešamo dok se ne dobije gust i gladak krem. Skidamo sa ringle i ostavimo sa strane.

3. korak:

Na vodenoj pari istopimo čokoladu sa jednom supenom kašikom svežeg mleka i ostavimo je sa strane. U posebnoj posudi umutimo 4 belanca sa jednom kašikom soli da se dobije sneg sa tvrdim vrhovima.

U već istopljenu čokoladu, malo po malo dodajemo umućenih na sneg belanaca, pažljivo mešajući odzdo ka gore, da ne ispadne smesa. Kad u čokoladu dodamo celu smesu sa belancima, krem ostavimo na 10 min. sa strane.

4. korak:

Keks koji će biti osnova, vadimo iz zamrzivača. Banane isečemo na komade jednake debljine i naređamo ih na keks. Prelijemo kremom od čokolade i belanaca i ostavamo u frižider na 10 minuta. Zatim zalijemo kremom od svežeg mleka sa jajima.

Po želji keks tortu ukrasimo jagodama ili dekoracijom po izboru, lepo je i sa kokosom. Vraćamo u frižidier na otprilike 4 sata.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: