Način pripreme
Čaša je od 250 ml.
Da biste pripremili testo, umutite jaja sa šećerom, dodajte mekani maslac, so, sodu, pomešanu u sirćetu i 3 šolje brašna, promešajte.
Preostalo brašno dodajte u etapama dok ne postane meko i da se ne lepi po prstima. Ostavite testo na 20 minuta da odstoji.
Za to vreme pripremite krem, umutite jaja sa šećerom, dodajte brašno i mešajte, razredite sa hladnim svežim mlekom.
Stavite smesu na umerenu vatru i kuvajte uz neprestano mešanje (da se od krema ne stvore grudvice), dok ne provri. Nakon što krem provri, skinite sa vatre i dodajte vanilin šećer i maslac, mešajte dok se maslac potpuno ne rastvori i ne upije od krema.
Uvijte krem streč folijom (da se ne stvori korica odozgo) i ostavite da se ohladi.
Podelite testo na 10 jednkaih loptica. Svaku lopticu razvucite na tanku koru preko obilno brašnom posute radne površinie prečnika 22 cm. Pecite kore u ugrejanom suvom tiganju sa obe strane (bude brzo) pazite da ne zagori.
Da bi kore bile skroz jednake, stavite tanjir manjeg prečnika odozgo i isecite ivice, ponovo ih sačuvajte za posipanje torte.
Sastavite Napoleon tortu, ređajte krem i koru (nemojte štedeti krem), završite kremom.
Izmrvite isečene ivice kora oklagijom i pospite tortu sa svih strana.
Dajte vremena torti da odstoji, da omekšaju kore i uživajte u brzoj Napoleon torti u tiganju.