Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Sočna i mekana pita

Sočna i mekana pita

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Sočna i mekana pita
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
14
"Mekana pita je uvek dobrodošla na našu trpezu, a nakon ovog recepta smo sigurni da će tako biti i na vašoj"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 500 g
  • jaja - 6 komada
  • ulje - oko 1 i 1/2 šolja za kafu
  • kiselo mleko - 8 - 10 supenih kašika, punih
  • sir - 350 g
  • maslac - oko 20 g
  • so - po ukusu ( po želji)
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovu pravu mekanu i sočnu pitu je veoma važno kakvo kiselo mleko ćete koristiti. Izaberite lepo, punomasno i kremasto i neće biti potrebno da korsitite smese za rast testa, koje menjaju ukus, a efekat je momentalan - za vreme pečenja se naduje i nakon što se izvadi iz rerne, pita pada u većini slučajeva.

Koristimo lep i tvrd sir, zato što mekani i vodeniji sirevi, kao i imitirajući proizvodi se često rastope u nadevu i čine ga gnjecavim.

Recept za moju sočnu i mekanu pitu nije ništa drugačije i nepoznato, naprotiv. Prosto je nadev mekan i bogat, zbog čega se pita sa jajima i sirom topi u ustima i raskošna je.

Jaja umutimo sa malo soli, dok ne pobele, dodajemo nežno lagano i kremasto kiselo mleko i ulje. Promešamo malo da ne padne.

Sir izmrvimo u posebnu posudu. Od njega možemo staviti više ili manje, u zavisnosti od toga koliko je slano.

Kore rasporeidmo i u namazan pravougaoni pleh stavljamo dve jedna na drugu, savijemo da se stvore udubljenja, u koja će da uđe nadev i imaće više mesta da nadođe.

Stavljamo ravnomerno od mekane smese od jaja i mleka i odozgo izmrvimo sir. Stavljamo dve kore, ponovo nadev i tako dok ne potrošimo sastojke.

Pitu isečemo i između isečenih sastojaka stavljamo male komade maslaca. Da više masti ima, ali nekad možemo da zaboravimo na dijetu i da uživamo u nečemu bogatom i ukusnom.

Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.

Ova pita je najsočnija i najukusnija, idealna je za tradicionalan doručak za male i velike.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: