Način pripreme
Za ovu pravu mekanu i sočnu pitu je veoma važno kakvo kiselo mleko ćete koristiti. Izaberite lepo, punomasno i kremasto i neće biti potrebno da korsitite smese za rast testa, koje menjaju ukus, a efekat je momentalan - za vreme pečenja se naduje i nakon što se izvadi iz rerne, pita pada u većini slučajeva.
Koristimo lep i tvrd sir, zato što mekani i vodeniji sirevi, kao i imitirajući proizvodi se često rastope u nadevu i čine ga gnjecavim.
Recept za moju sočnu i mekanu pitu nije ništa drugačije i nepoznato, naprotiv. Prosto je nadev mekan i bogat, zbog čega se pita sa jajima i sirom topi u ustima i raskošna je.
Jaja umutimo sa malo soli, dok ne pobele, dodajemo nežno lagano i kremasto kiselo mleko i ulje. Promešamo malo da ne padne.
Sir izmrvimo u posebnu posudu. Od njega možemo staviti više ili manje, u zavisnosti od toga koliko je slano.
Kore rasporeidmo i u namazan pravougaoni pleh stavljamo dve jedna na drugu, savijemo da se stvore udubljenja, u koja će da uđe nadev i imaće više mesta da nadođe.
Stavljamo ravnomerno od mekane smese od jaja i mleka i odozgo izmrvimo sir. Stavljamo dve kore, ponovo nadev i tako dok ne potrošimo sastojke.
Pitu isečemo i između isečenih sastojaka stavljamo male komade maslaca. Da više masti ima, ali nekad možemo da zaboravimo na dijetu i da uživamo u nečemu bogatom i ukusnom.
Pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne dobije zlatnu boju.
Ova pita je najsočnija i najukusnija, idealna je za tradicionalan doručak za male i velike.
Prijatno!