Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Punjeni svinjski ribić sa crvenim krompirićima

Punjeni svinjski ribić sa crvenim krompirićima

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Punjeni svinjski ribić sa crvenim krompirićima
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
65 min.
Ukupno
83 min.
Porcije
5
"Šta se osim krompira krije u nadevu ovog sočnog i veoma apetitnog svinjskog ribića, vidite sami i pazite - postoji odpasnost da postanete zavisni od ovog jela"

Potrebni sastojci

  • svinjski ribić - 1 kg
  • crveni krimpirići - 600 g, mali, sveži
  • beli luk - 1/2 glavice
  • emental - 100 g, tanki listići
  • dimljeno meso - 200 g, tanki listići
  • paradajz - 1 komad, srednji
  • belo vino - 200 - 250 ml
  • maslinovo ulje - oko 50 ml
  • majčina dušica - 2 supene kašike, suva
  • biber - 3 - 4 prstohvata
  • so - po ukusu
  • sremuš - za posipanje, suv
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjski ribić nema mnogo masnoće što ga čini delikatnim kod pečenja u rerni, zato što lako može da se osuši previše.

Da biste izbegli ovaj rizik, dobro je da prethodno marinirate.

Kvalitet mesa je takođe od ključnig značaja i da biste bili sigurni da imate dobar proizvod, uverite se da je njegova boja roze, a da je sloj masnoće snežnobeo i čvrst.

Isecite ceo ribić po dužini, nemojte ići do kraja tako, prosto ga otvorite da bude spremno za punjenje. Natrljajte delom majčine dušice, biberom, maslinovim uljem i malo soli. Prelijte belim vinom - oko 200 ml i stavite u frižider na jednu noć.

Druga metoda je da u meso ubacite na nekoliko mesta smesu od vina i maslinovog ulja, koja je u posudi.

Marinirani ribić otvorite i napunite, ređajte tanke komade ementala, sirov dimljeni file i i kriške paradajza. Zatvorite dobro i orozgo poređajte preostale tanke slojeve nadeva i završite kriškom paradajza.

Dobro učvrstite parče mesa, koristite kuhinjski konac, stavite u namazan pleh zajedno sa marinadom, vino možete dodati malo ako procenite.

Operite krompir lepo, nemojte ljubiti. Da biste bili sigurni da neće ostati nečistoća po korici, isčetkajte kuhinjskom četkom.

Stavite u pleh oko punjenog ribića zajedno sa izgnječenim neoljuštenim čenovima belog luka. Pospite preostalom majčinom dušicom i soli, trudite se da ne upada u svinjetinu, nego samo po povrću. Promešajte u plehu da sve bude pokriveno masnoćom ili dodajte još maslinovog ulja ako je potrebno.

Pokrijte aluminijumskom folijom i stavite da se peče u ugrejanu rernu na 190 stepeni 20 minuta, nakon toga smanjijte na 180 stepeni i pecite 30 minuta.

Skinite foliju i pecite dok se ne stvori zlatna korica oko 15 minuta, povećajte ponovo stepene, ovaj put do 200 .

Ako krompir nije mali, možda postoji mogućnost da ne omekša dovoljno, zato ga možete iseći prethodno, ali bi trebalo da se savršeno skuvaju sa mesom. Ipak ih probušite viljuškom, ako lako ulaz, idealni su.

Kada izvadite pečenu svinjetinu iz rerne, ostavite da odstoji 5 minuta pre serviranja i isecite ribić.

Svinjsko meso, prirpemljeno na ovaj način je odgovarajuće za goste, pošto može da se priprema samo u rerni, dok vi obraćate pažnju na ljude za stolom ili pripremate predjelo. Samo treba da bude gotovo i prethodno oblikovano.

Savetujem da se punjeni svinjski ribić sa crvenim krompirom konzumira odmah, da se ne suši.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: