Način pripreme
Kalup za torte sa prstenom, obložen papirom za pečenje, prečnika 20 cm.
Keks se samelje u blenderu da se dobiju fine mrvice. Dodaje se rastopljeni maslac, lepo se promeša da se objedini sa maslacem i sipa se u kalup. Rasporedi se i pritisne se. Kalup se stavi u frižider na 30 min. ili dok se ne pripremi punjenje.
Želatin se natopi u hladno mleko, otprilike 10 minuta da nabubri. Nakon toga se istopi na vodenoj pari. Ostavi se sa strane.
Od pavlake se odvoji 50 ml koji se zagreje i dodaje se instant kafa, promeša se, ostavi se sa strane.
U posudi se umuti rikota zajedno sa maskarponeom i šećerom u prahu, na maloj brzini miksera. Prema receptu šećera je malo, samo 40 g, ja sam povećala količinu na 70 g, stvar je ukusa i može još da se doda. Ostavi se sa strane.
Ostala pavlaka se umuti da se dobije sneg, dodaje se ohlađeni želatin, meša se spatulom. Nakon toga se dodaje u sesmu sa maskarponeom i rikotom, uz mešanje. Smese mogu da se umute mikserom na slaboj brzini, oko 1-2 min.
Gotovo punjenje se sipa na ohlađeni podmetač, zagladi se i ostavi se najmanje 3 sata u frižideru. Kako bih bila sigurna da će se krem stegnuti, ostavila sam ga još jednu noć, nisam pogrešila.
Kada se dobro stegao, veoma pažljivo, tankom špatulom za tortu se prelazi po stranicama prstena. Torta se oslobodi i izvadi, pospe se kakaom za dekoraciju. Može sa strane da se dekoriše sa par zrna kafe.