Način pripreme
Bez sumnje su najukusnije i lepe kiflice spremljene od naših baka, zato što nose aromu detinjstva.
Treba da čuvamo ne samo uspomenu iz detinjstva, već često i da ga proživljavamo spemajući omiljene stvari koje povezujemo sa dečijim godinama.
Kod mene jedna od tih uspomena jesu kiflice.
Recept koji nudim je za jednu porciju, tj. jedna standardna tepsija u svakoj rerni ili 8 velikih kiflica. Po želji uduplajte porciju.
Brašno prosejte u činiju i napravite rupu u njemu. Po mogućstvu koristite tzv. brašno od čvrste pšenice.
U rupu sipajte mleko, blago rastopljenu mast, so i šećer, lupite dva jajeta i izdrobite kvasac.
Umesite glatko i meko, ali nelepljivo testo, dodajući brašno, prilikom mešanja takođe nauljite ruke dok brašno sjedinjujete sa testom. Ostavite da odmori 4-5 minuta na nabrašnjenoj radnoj površini i nakon toga razvijte približno tanku okruglu koru.
Isecite je na 8 pravilnih trouglova i namažite uljem ako vam je ostalo.
U široki deo trouglova stavljajte punjenje koje volite, slatko ili slano. Ja obično stavljam razne ostatke koji mi se nađu u frižideru - male komade kačkavalja, topljeni sir, šunku ili drugu kobasicu.
Od slatkog punjenja odgovarajuća je čokolada, slatko, cimet ili običan šećer pomešan i natopljen u malo maslaca - uopšte čega se setite i posedujete.
Kiflice zavijte i poređajte ih u nauljenu tepsiju da budu na rastojanju jedna od druge.
Ostavite ih u toploj prostoriji samo na 30 minuta i narašće. Namažite ih umućenim jajetom i pospite susamom.
A još više će narasti kada ih stavite u rernu zagrejanu na 140 stepeni i pojačate na 200 stepeni.
Za 10-15 minuta vaše čudesne bakine kiflice će biti gotove. Proverite ih za svaki slučaj, s obzirom da svaka rerna drugačije peče.
Potrebno je da dobiju tamno zlatkastu boju.
Čak ne čakajte da se ohlade ekspresne mekane bakine kiflice, jedite ih dok su tople - neodoljive su!
Prijatno!
Komentari