Ekspresne mekane bakine kiflice

11/12/2019
"Isprobani recept za savršene mekane kiflice koji se prenosi sa bake na unuku i sa majke na ćerku "
Priprema20 min.
Kuvanje15 min.
Ukupno35 min.
Porcije8
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano21 794
  • Pregledi tokom meseca465
  • Pregledi tokom sedmice27
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • brašno - 300 g + za dodatno mešanje
  • kvasac - 15 g, živi
  • jaja - 2 komada za testo + 1 komad za premazivanje
  • mast - 30 g
  • ulje - oko 25 ml
  • sveže mleko - 90 ml
  • šećer - 20 g
  • so - 1 kašičica
  • susam - za posipanje
  • punjenje - po izboru, slatko ili slano
* merne jedinice
Kiflice

Način pripreme

Bez sumnje su najukusnije i lepe kiflice spremljene od naših baka, zato što nose aromu detinjstva.

Treba da čuvamo ne samo uspomenu iz detinjstva, već često i da ga proživljavamo spemajući omiljene stvari koje povezujemo sa dečijim godinama.

Kod mene jedna od tih uspomena jesu kiflice.

Recept koji nudim je za jednu porciju, tj. jedna standardna tepsija u svakoj rerni ili 8 velikih kiflica. Po želji uduplajte porciju.

Brašno prosejte u činiju i napravite rupu u njemu. Po mogućstvu koristite tzv. brašno od čvrste pšenice.

U rupu sipajte mleko, blago rastopljenu mast, so i šećer, lupite dva jajeta i izdrobite kvasac.

Umesite glatko i meko, ali nelepljivo testo, dodajući brašno, prilikom mešanja takođe nauljite ruke dok brašno sjedinjujete sa testom. Ostavite da odmori 4-5 minuta na nabrašnjenoj radnoj površini i nakon toga razvijte približno tanku okruglu koru.

Isecite je na 8 pravilnih trouglova i namažite uljem ako vam je ostalo.

U široki deo trouglova stavljajte punjenje koje volite, slatko ili slano. Ja obično stavljam razne ostatke koji mi se nađu u frižideru - male komade kačkavalja, topljeni sir, šunku ili drugu kobasicu.

Od slatkog punjenja odgovarajuća je čokolada, slatko, cimet ili običan šećer pomešan i natopljen u malo maslaca - uopšte čega se setite i posedujete.

Kiflice zavijte i poređajte ih u nauljenu tepsiju da budu na rastojanju jedna od druge.

Ostavite ih u toploj prostoriji samo na 30 minuta i narašće. Namažite ih umućenim jajetom i pospite susamom.

A još više će narasti kada ih stavite u rernu zagrejanu na 140 stepeni i pojačate na 200 stepeni.

Za 10-15 minuta vaše čudesne bakine kiflice će biti gotove. Proverite ih za svaki slučaj, s obzirom da svaka rerna drugačije peče.

Potrebno je da dobiju tamno zlatkastu boju.

Čak ne čakajte da se ohlade ekspresne mekane bakine kiflice, jedite ih dok su tople - neodoljive su!

Prijatno!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar