Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Torta od šargarepe»Medena torta sa šargarepom bez brašna

Medena torta sa šargarepom bez brašna

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841042k249
Medena torta sa šargarepom bez brašna
Fotografije: Ivelina
1 / 3
17/12/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
10
"Izuzetan autorski recept za nežnu, balansiranu i sočnu tortu, sa korama bez glutena i jedinstvenog ukusa"

Potrebni sastojci

  • šargarepa - 200 g, krupnije izrendana
  • jabuke - 1 komad
  • kokosovo brašno - 50 g
  • sveže mleko - 50 ml ili kokosovo mleko
  • med od bagrema - 1 - 2 supene kašike
  • jaja - 3 komada
  • urme - 7 - 8 komada
  • orasi - 100 g, fino samleveni (ili 180 ano ne stavljate ovsene pahuljice)
  • kakao - 20 g
  • prašk za pecivo - 1 kašičica
  • kravlji maslac - 50 g, rastopljeno
  • vanila
  • kora od limuna - 1 komad
  • cimet - 1 kašičice
  • ovsene pahuljice - 3 supene kašike, miks sa suvim voćem
  • krem
  • pavlaka - 250 ml, tečna
  • kvark - 200 g
* merne jedinice

Način pripreme

Kvark je mekan mladi sir, koji ima kremastu teksturu, koja liči na kiselu pavlaku (možete ga zameniti kiselom pavlakom ili ceđenim kiselim mlekom, dodajte u mleko 10 g želatina zbog ređe konsistencije kvarka.

Prvo izrendamo šargarepu i jabuku, dodajemo koru od limuna, ovsene pahuljice, kokosovo brašno, med 1-2 supene kašike, urme, isečene sitno, mleko - ostavljam osmesutako oko 30 minuta da omekša šargarepa, kokosovo brašno i orašaste plodove.

Sledeći korak - umutimo jaja dobro da se utrostruče, da dobijemo beli krem.

Posebno pomešamo i promešamo orahe (bademe), kakao, prašak za pecivo, vanilu, cimet. Dodajemo ih u umućena jaja i pažljivo promešamo lopatom.

Na kraju sipamo smesu sa šargarepom i rastopljenim maslacem. Ponovo pažljivo promešamo. Sipamo testo u tri kalupa 16/20 cm i pečemo na 170 stepeni oko 25-30 minuta.

Pošto u testu nema brašna, konzistencija pečene kore je krhka. To je čini neodgovarajućim za pečenje odjednom i nakon toga sečemo na tri dela.

Zato najbolje da pečemo posebno tri tanke kore.

Pažljivo odvajamo kore od papira i stavljamo u kalup za tortu (ako želite da bude slađe, namažite sa 50 g crne čokolade, rastopljenena pari, kore i posle krem).

Krem pripremamo tako što umutimo pavlaku i kvark mikserom da se zgusne, dodajemo med i vanilu, između svake kore stavljamo od krema, ostavljamo 2 supene kašike za providno premazivanje torte, lepo je to što ovom kremu treba malo slatkoće da bi bio ukusan.

Kore ne prelivam - one su vlažne od šargarepe i jabuke i posle od krema se nakvase. Kada sastavljam tortu od šargarepe, stavljam je u frižider najbolje na jednu noć, nakon toga ukrašavam voćem i serviram.

Ova aromatična torta sa šargarepom bez brašna je izuzetno ukusna i aromatična. Balansiranog ukusa, bez glutena, bagremov med ima najniži glikemijski indeks.

Probajte moj autorski recept. Neka vam je slatko sa tortom, slatkom kao med!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: