Način pripreme
Kvark je mekan mladi sir, koji ima kremastu teksturu, koja liči na kiselu pavlaku (možete ga zameniti kiselom pavlakom ili ceđenim kiselim mlekom, dodajte u mleko 10 g želatina zbog ređe konsistencije kvarka.
Prvo izrendamo šargarepu i jabuku, dodajemo koru od limuna, ovsene pahuljice, kokosovo brašno, med 1-2 supene kašike, urme, isečene sitno, mleko - ostavljam osmesutako oko 30 minuta da omekša šargarepa, kokosovo brašno i orašaste plodove.
Sledeći korak - umutimo jaja dobro da se utrostruče, da dobijemo beli krem.
Posebno pomešamo i promešamo orahe (bademe), kakao, prašak za pecivo, vanilu, cimet. Dodajemo ih u umućena jaja i pažljivo promešamo lopatom.
Na kraju sipamo smesu sa šargarepom i rastopljenim maslacem. Ponovo pažljivo promešamo. Sipamo testo u tri kalupa 16/20 cm i pečemo na 170 stepeni oko 25-30 minuta.
Pošto u testu nema brašna, konzistencija pečene kore je krhka. To je čini neodgovarajućim za pečenje odjednom i nakon toga sečemo na tri dela.
Zato najbolje da pečemo posebno tri tanke kore.
Pažljivo odvajamo kore od papira i stavljamo u kalup za tortu (ako želite da bude slađe, namažite sa 50 g crne čokolade, rastopljenena pari, kore i posle krem).
Krem pripremamo tako što umutimo pavlaku i kvark mikserom da se zgusne, dodajemo med i vanilu, između svake kore stavljamo od krema, ostavljamo 2 supene kašike za providno premazivanje torte, lepo je to što ovom kremu treba malo slatkoće da bi bio ukusan.
Kore ne prelivam - one su vlažne od šargarepe i jabuke i posle od krema se nakvase. Kada sastavljam tortu od šargarepe, stavljam je u frižider najbolje na jednu noć, nakon toga ukrašavam voćem i serviram.
Ova aromatična torta sa šargarepom bez brašna je izuzetno ukusna i aromatična. Balansiranog ukusa, bez glutena, bagremov med ima najniži glikemijski indeks.
Probajte moj autorski recept. Neka vam je slatko sa tortom, slatkom kao med!