Medena torta sa bananama

Hristiliana DimitrovaHristiliana Dimitrova
Šef kuhinje
1723697254
Medena torta sa bananama
Fotografije: Hristiliana Dimitrova
1 / 3
08/11/2017
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Slađa od meda i sa mirisom koji osvaja"

Potrebni sastojci

  • za kore
  • brašno - 2 šolje
  • med - 5 - 6 supenih kašika
  • šećer - 160 g
  • soda za hleb - 1 kašičica
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 60 g
  • za fil
  • krem za keks tortu - 1 komad
  • banane - 4 komada
  • kokosovo brašno - 100 g
  • sveže mleko - 1 l
  • šećer - 100 g
  • za ukras
  • pavlaka - 400 g
  • orasi - mleveni
* merne jedinice

Način pripreme

Za kore:

U malu šerpu stavite maslac. Rastopite ga na pari. Kad se rastopi dodajte šećer i med. Mešajte neprestano dok se med i šećer ne rastope. Treba da se dobije homogena smesa.

Nakon toga skinite šerpu sa vatre. U smesu dodajte jaje. Lepo promešajte. Nakon toga dodajte i sodu za hleb. Ponovo promešajte.

Prosejte brašno i nakon toga postepeno dodajte u smesu od meda. Zamesite meko testo. Gotovo medeno testo uvijte u streč foliju i stavite u frižider na 20-30 minuta.

Nakon toga izvadite medeno testo iz frižidera i podelite na 7-8 lopti. Svaku loptu razvijte oklagojom u krug. Uz pomoć tanjira isecite okrugle kore. Namažite pleh sa malo ulja. Stavite razvijenu koru.

Kore pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni. Svaku koru pecite oko 5-6 minuta. Odmah kad izvadite iz rerne izvadite koru iz pleha. Uradite isto i sa preostalim loptama testa.

Isecite banane na krugove. Kad medene kore budu gotove, pripremite fil. U šerpu sipajte 900 ml svežeg mleka i stavite na vatru. U posebnu posudu sipajte krem za keks tortu i dodajte šećer.

Nakon toga sipajte 100 ml svežeg mleka. Promešajte da se šećer rastopi i da se dobije homogena smesa. Kad se mleko ugreje, pre nego što provri dodajte umućen krem. Krem postepeno dodajte i mešajte neprestano. Mešajte dok se krem ne zgusne.

Kad bude gotov, sastavite tortu. Na poslužavnik stavite jednu koru, odozgo premažite kremom i poređajte isečene banane. Odozgo stavite sledeću koru, krem i pospite kokosovim brašnom.

Tako ređajte red banana, red kokosovog brašna. Ponavljajte dok ne potrošite kore. Odozgo premažite samo kremom. Umutite pavlaku i ukrasite tortu. Nakon toga pospite mlevenim orasima.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: