Način pripreme
Kupus se očisti od spoljašnjih listova i iseče se na sitno. Stavlja se u šerpu i dodaju mu se vema usitnjen beli luk i ulje. Soli se i dodaje se malo vode, oko pola šolje ili 50 ml. Ostavlja se na umerenoj ringli oko 30 minuta.
Na početku šerpa je puna skoro do ivice, ali nakon 10 minuta kupus će spasti, i ako nije upio sve dodaje se još.
U multipraktiku se samelje paradajz u pire, iako je u kockama, dodaje se i suva crvena paprika za ukus.
Nakon što je dovoljno omekšalo sipa se paradajz i svi ostali začini. Ostavlja se na tihoj vatri oko 30-40 minuta.
Nakon toga se prebacuje u posudu za pečenje, doliva se još malo vode, skoro da ga prekrije, takođe i dobar mlaz ulja.
Peče se na 190 stepeni, dok ne uhvati lepo prepečenu koricu, ali to je stvar izbora. Vreme pečenja je oko 60 do 90 minuta ili dok ne ostane samo na masnoći.
Posni kupus kao i drugoi povrće voli masnoću, tako da je pitanje ukusa i osećaja da li će se dodati 100 ili 150 ml.
Pri serviranju se posipa usitnjenom mirođijom.