Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Pečena svinjetina»Pečena svinjetina na bavarski način

Pečena svinjetina na bavarski način

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Pečena svinjetina na bavarski način
Fotografije: Sevdalina Irikova
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
4
"Da li znate šta najbolje ide uz pečenu svinjetinu na bavarski način, osim krompir pirea - čaša hladnog tamnog piva"

Potrebni sastojci

  • svinjske grudi - 700 g
  • tamno pivo - 200 ml
  • med - 1 supena kašika
  • borovnice - 40 g
  • majčina dušica - 3 - 4 strukova
  • žalfija - 5 listića, sveža
  • crveni luk - 50 g
  • limun - 2 komada
  • beli luk - 3 - 4 čena
  • biber - 1/2 kašičice
  • so
  • maslac - 2 supene kašike
  • maslino ulje - 2 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Ako meso nije prethodno isečeno ili je veliko, isecite ga na manje komade.

U odgovarajući ovalni tanjir poređamo meso, začinimo solju i biberom.

Za pripremu marinade u dubokom tiganju ugrevamo maslac i maslinovo ulje.

Masnoću aromatizujemo listićima žalfije i strukovima sveže majčine dušice.

Nakon što se ohladi, vadimo začine i stavljamo svinjetinu.

Promešamo dobro. U njih dodajemo med, pivo, sok od pola limuna i borovnice, izmrvljene krupnije.

Ostavljamo meso da odstoji 30-40 minuta u tiganju.

Za to vreme isečemo crveni luk na polumesece, a čenove belog luka na krugove.

Vraćamo meso i poređamo u isti tanjir. Deo marinade, koja je ostala u tiganju sačuvamo.

Između mesa dodajemo isečeni luk i beli luk, takođe i kriške limuna.

Pokrivamo posudu folijom i ostavljamo u frižideru na 24 sata.

Pre pečenja mesa vadimo beli luk i kriške limuna.

Pečemo na gril tiganju sa obe strane dok se meso ne karamelizuje.

Stavljamo pečenu svinjetinu na tanjir i pokrivamo aluminijumskom folijom.

Ugrevamo marinadu dok se sos ne redukuje.

Serviramo pečenu svinjetinu na bavarski način sa krompir pireom, kriškama limuna za svežinu, prelivenu sosom.

Serviramo porciju pečene svinjetine sa tamnim pivom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: