Način pripreme
Jaja razbijemo u posudu i mutimo sa solju. U njih dodajemo 300 g prosejanog bršana i mešamo dok ga jaja ne usvoje.
Malo po malo dodajemo preostalo brašno, a kada testo počne da se odvaja od ivica posude, prebacujemo na brašnom posutu radnu površinu. Mesimo dok ne prestane da se lepi i dok ne postane glatko i elastično.
Posipamo brašno koliko je potrebno, ali pazimo da testo ne postane tvrdo.
Ostavljamo da odstoji 10 minuta, ponovo prosevamo i podelimo na 8 lopti, takođe ostavljamo da odstoji 10-15 minuta.
Ugrevamo veliku šerpu sa posoljenom vodom na vatri dok ne provri i smanjujemo vatru na minimum. Posebno punimo još jednu veliku posudu hladnom posoljenom vodom. Možemo koristiit i širok i dublji pleh.
Lopte testa razvlačimo na veoma tanke kore na brašnom posutoj radnoj površini i stavljamo jednu na drugu sa parčetom papira za pečenje između.
Posle potapamo jednu po jednu u toplu vodu na sekund i odmah premestimo u hladnu.
Brzo razvlačimo preko papira za pečenje ili čiste krpe i svaku namažemo rastopljenim maslacem, posipamo mrvljenim sirom, uvijamo u rolat i poređamo u pleh.
Priliko movog procesa potrebno je majstorstvo i brzina, pošto kore mogu pući prilikom potapanja. To ne bi bio problem, ako pravimo ređanu okupanu pitu, ali kod uvijene pite nije dobro da nadev izlazi.
Zato postoji jeda lak i siguran način. Nakon što razvučemo koru, obilno namažemo maslacem, odozgo mrvimo sir i uvijamo. Tako uvijenu koru hvatamo u ova kraja i potapamo na gore naveden način.
Kore poređamo u oblik puža u pleh 28-30 cm, prethodno namazan ili obložen papirom za pečenje. Oodozo oblino mažemo maslacem.
Uvijenu okupanu pitu pečemo u ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumeni.
Nakon što bude gotova, naprskamo je vodom, uvijamo krpom i ostavljamo pitu tako oko 20 minuta.
Prijatno!