Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kremovi»Krem karamel»Karamelizovana bundeva u rerni

Karamelizovana bundeva u rerni

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Karamelizovana bundeva u rerni4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
10
"Ako iz kuhinje miriše na karamelizovanu bundevu, da znate da ni Božić nije daleko"

Potrebni sastojci

  • bundeva - 500 g, sirova
  • maslac - 50 g
  • jaja - 5 komada
  • sveže mleko - 1 litar
  • smeđi šećer - 7 kašika
  • brašno - 1 kašika
  • cimet - 1/2 kašičice
  • đumbir - 1/4 kašičice, u prahu
  • muskatni oraščić - 1/4 kašičice, narendan
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • karanfilić - od dve ružice mleveni
  • suvo grožđe - 1 šaka
  • rum - 1 poklopčić
  • Karamel
  • smeđi šećer - 6 kašika
  • maslac - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Velika i duboka posuda za pečenje prečnika 32 cm i visine 6/7 cm.

Bundeva se očisti od semenki, oljušti se i iseče se na kocke oko 4-5 cm.

Stavlja se u posudu za kuvanje na pari. Kuva se dok parčići ne budu polugotovi. Sklanja se sa ringle, iscedi se voda, a bundeva se posipa sa kašikom brašna, promeša se da se zalepi. Ostavlja se sa strane.

KARAMEL

Posuda sa debelim dnom se stavlja na umerenu ringlu i sipa se kašika smeđeg šećera, sačeka se da se istopi i dodaje se nova kašika - tako dok se ne potroši šećer. Na kraju se dodaje i kašika maslaca, meša se i sipa se u kalup za pečenje, rasporedi se. Ostavlja se sa strane.

U velikoj posudi se mikserom umute jaja i 7 kašika smeđeg šećera oko 3-4 mintua. Dodaju se svi začini, rum, vanila, đumbir, muskatni oraščić, karanfilić, cimet, muti se ponovo i sipa se sveže mleko, ponovo se muti na niskoj brzini miksera.

Preko bundeve se razbaca suvo grožđe i sipa se mleko.

Peče se na 180 stepeni oko 50 minuta.

Ohladi se potpuno i krem karamel sa bundevom se servira kao parčići torte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: