Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Zečetina»Pečeni zec»Punjeni zec sa krompirom

Punjeni zec sa krompirom

Fat BertaFat Berta
Džedaj
64917250
Punjeni zec sa krompirom
Fotografije: Stoyanka Rusenova
5 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
140 min.
Ukupno
170 min.
Porcije
8
"Specijalne recepte čuvamo za specijalne goste ili specijalne prilike, ali za vas ćemo otkriti tajnu ukusnog punjenog zeca sa krompirom!"

Potrebni sastojci

  • zečije meso - 1 zec (iznad 2 kg)
  • pirinač - 150 g
  • bulgur - 100 - 150 g
  • pečurke - 350 g
  • orasi - 100 g, isečeni
  • suvo grožđe - 1 - 2 kašike
  • luk - 1 glavice ili struk praziluka
  • šargarepa - 1 komad
  • belo vino - 200 ml
  • soja sos - 200 ml
  • beli biber - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • aleva paprika - 1 kašika
  • majčina dušica - 1 kašičica
  • čubar - 1 kašika
  • ulje
  • krompir - oko 1, 5 kg
* merne jedinice

Način pripreme

Očistite, operite i dobro posolite zeca spolja i iznutra. Iznutrice stavite da se skuvaju i isecite ih na sitno. Zagrejte masnoću u velikom tiganju u izdinstajte iseckani luk, narendanu šargarepu, sitno isečene pečurke.

Čim omekšaju, dodajte pirinač i bulgur, dobro promešajte i sipajte namrvljene orahe, suvo grožđe, iznutrice, soja sos i sve začine. Nakon prženja pirinča i bulgura dolijte 150 ml belog vina.

Nakon što alkohol ispari dolijte i oko 100 ml vruće vode. Čim pirinač dobro nabubri, sklonite nadev sa ringle. Napunite njime zeca dobro i zašijte ga.

U veliku podmazanu posudu dolijte vodu i stavite zeca. Namažite ga smesom od 50 ml belo vina, 3 kašike ulja i malo aleve paprike. Pokrijte posudu folijom i gurnite da se peče sat i po na 180 stepeni.

Pred kraj očistite mladi krompir. Izvadite posudu iz rerne, sklonite foliju i rasporedite krompir oko punjenog zeca. Posolite ga blago i pospite sa malo belog bibera. Namažite ponovo zeca smesom od vina, alevom paprikom i masnoćom. Vratite punjenog zeca sa krompirom da se ispeče dok krompir ne bude gotov.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: