Način pripreme
Rerna - 150 stepeni;
Kalupi za karamel - 6 komada
Karamel
U kaserolu se sipa deo šećera, stavlja se na umerenu vatru da se istopi. Dodaje se nova porcija šećera, ponovo se čeka da se istopi i dodaje se poslednja porcija šećera. Tokom spremanja ne meša se kašikom ili špatulom, već se samo poklapa posuda. Dovodi se do tamnog karamela, koji se rasipa u posudice u kojima se peče krem. Ostavlja se sa strane.
U posudu se razbiju jaja, dodaje se šećere i muti se žičanom mutilicom. Sipa se toplo mleko sa kafom rastvorenom u njemu. Meša se dok se zrna potpuno ne istope. Dodaje se vanila.
Smesa se raspoređuje u posudice za krem. Ako se koristi mahuna vanile, trebalo bi da se smesa pri sipanju u posudice procedi.
Stavljaju se na paru, pri čemu se sipa voda sobne temperature, do visine do koje su kalupi puni smesom.
Peče se na 150 stepeni oko 60 minuta.
Gotov krem karamel se ostavlja da se ohladi na sobnoj temperaturi, a nakon toga se stavlja u frižider na nekoliko sati.
Pre serviranja pomoću noža pažljivo se odvoji krem od zidova posudice i okreće se u tanjir za serviranje. Isto tako može i blagim povlačenjem krema prstima da se odvoji od zidova posudice. Okreće se.
Garnira se sa celim zrnima kafe.