Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Praznična pogača sa jajima i kiselim mlekom

Praznična pogača sa jajima i kiselim mlekom

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Praznična pogača sa jajima i kiselim mlekom
Fotografije: Vanya Adarska
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Vazdušasta i veoma ukusna pogača, pogodna za svaki praznik i mnogo gostiju"

Potrebni sastojci

  • brašno - 900 - 950 g + 50 - 100 g za mešenje i oblikovanje
  • so - 2 kašičice
  • sveži kvasac - 42 g
  • šećer - 1 kašika
  • sveže mleko - 300 g, toplo
  • jaja - 3 komada
  • kiselo mleko - 5 kašika
  • biljna masnoća - 4 kašike
  • Za mazanje
  • sveže mleko - 1 kašika
  • žumance - 1 komad, od jaja
  • biljna masnoća - nekoliko kapi
  • maslac - grudva
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi prosejemo so i brašno.

Kvasac i šećer rastvaramo u polovini količine svežeg mleka, pokrivajući krpom i ostavljamo na toplom.

U drugoj posudi razbijamo jaja, mutimo ih i dodajemo kiselo mleko i biljnu masnoću.

U posudi u kojoj se nalazi brašno i so, pravimo udubljenje i sipamo kvasac, smesu od mleka i jaja i ostatak svežeg mleka.

Počinjemo da mesimo testo, koje vadimo iz posude i nastavljamo da mesimo na nabrašnjenoj površini.

Mesimo do trenutka dok samo testo ne prestane da se lepi.

Kada je gotovo počinjemo da udaramo testo 100 puta o radnu površinu i nakon toga oblikujemo u loptu.

Pokrivamo krpom i ostavljamo na toplom oko 20 minuta.

Vadimo i opet ponavljamo udaranje nakon čega delimo na tri jedanke lopte.

Razvijamo svaku u koru prečnika 30-35 cm

Mažemo masnoćom i stavljamo drugu odozgo, tako i sa trećom.

Sečemo na 16 parčića uvijajući u kiflice.

Mažemo posudu masnoćom i poređamo kiflice u nju.

Ostavljamo da naraste oko 30 minuta, a za to vreme uključujemo rernu da se zagreje na 190 stepeni.

Mažemo umućenim žumancem zajedno sa svežim mlekom i masnoćom.

Stavljamo u rernu i pečemo oko 30-40 minuta.

Vadimo pogaču, mažemo grudvom maslaca, pokrivamo krpom i ostavljamo da odstoji tako 10-15 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: