Način pripreme
U posudi prosejemo so i brašno.
Kvasac i šećer rastvaramo u polovini količine svežeg mleka, pokrivajući krpom i ostavljamo na toplom.
U drugoj posudi razbijamo jaja, mutimo ih i dodajemo kiselo mleko i biljnu masnoću.
U posudi u kojoj se nalazi brašno i so, pravimo udubljenje i sipamo kvasac, smesu od mleka i jaja i ostatak svežeg mleka.
Počinjemo da mesimo testo, koje vadimo iz posude i nastavljamo da mesimo na nabrašnjenoj površini.
Mesimo do trenutka dok samo testo ne prestane da se lepi.
Kada je gotovo počinjemo da udaramo testo 100 puta o radnu površinu i nakon toga oblikujemo u loptu.
Pokrivamo krpom i ostavljamo na toplom oko 20 minuta.
Vadimo i opet ponavljamo udaranje nakon čega delimo na tri jedanke lopte.
Razvijamo svaku u koru prečnika 30-35 cm
Mažemo masnoćom i stavljamo drugu odozgo, tako i sa trećom.
Sečemo na 16 parčića uvijajući u kiflice.
Mažemo posudu masnoćom i poređamo kiflice u nju.
Ostavljamo da naraste oko 30 minuta, a za to vreme uključujemo rernu da se zagreje na 190 stepeni.
Mažemo umućenim žumancem zajedno sa svežim mlekom i masnoćom.
Stavljamo u rernu i pečemo oko 30-40 minuta.
Vadimo pogaču, mažemo grudvom maslaca, pokrivamo krpom i ostavljamo da odstoji tako 10-15 minuta.