Način pripreme
Pogača sa susamom, koja okuplja ljude oko stola.
Sipajte kvasac i šećer u toplu vodu, dodajte 2-3 kašike brašna i ostavite da naraste.
Zamesi se srednje tvrdo testo sa preostalim sastojcima i osavite da raste na toplom 40 minuta.
Gotovo testo se podeli na 3 dela. Prva dva se razvijaju u pravougaone kore, mažu se masnoćom i posipaju sirom.
Uvija se u rolat i rukama se razvija da se blago izduži. Stavlja se do zidova posude prečnika 30 cm preko papira za pečenje.
Stavljate i drugi rolat, tako da se oformi veliki krug.
Poslednje, treće testo razvijate u veliki pravougaonik, od sredine na dole, ali ne do kraja, isecite na lente.
Celi deo namaite uljem i pospite sirom.
Uvijte rolat, odsecite kraj za sredinu posude i stavite je kao drugi krug u posudu lentama na gore.
Ostavite da odstoji 20 minuta, namažite umućenim žumancem, kašikom ulja i kašičicom kiselog mleka.
Nožem isecite i spoljašnje krugove na lente. Pospite semenkama i pecite pogaču u rerni zagrejanoj na 170 stepeni 35-40 minuta, a krajevi se pokrivaju folijom da ne pregori.
Izvadite, namažite mašću ili maslacem, pokrijte krpom da pogača sa sirom bude mekana.
Ova slana pogača sa kiselim mlekom je prava kraljica trpeze.