Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Moja pogača sa kiselim mlekom

Moja pogača sa kiselim mlekom

Zlatina JelyazkovaZlatina Jelyazkova
Pomoćnik kuvara
458600
Moja pogača sa kiselim mlekom
Fotografije: Zlatina Jelyazkova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Raskošna vazdušasta pogača sa kiselim mlekom - evo kako da je spremite sami"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • kiselo mleko - 150 g + 3 kašike
  • voda - 150 ml
  • šećer - 1 kašika
  • so - 1 kašika
  • kvasac - 1/2 kocke
  • maslac - 50 g
  • ulje - 50 ml
  • Za mazanje
  • žumance - 1 komad
  • ulje - 4 - 5 kapljica
* merne jedinice

Način pripreme

U šolju se stavlja kvasac zajedno sa solju, šećerom i malo tople vode. Meša se viljuškom dok se kvasac ne rastvori.

Kiselo mleko se pomeša sa toplom vodom i dobija se nešto kao ajran. U odvojenoj šolji se promešaju i preostale tri kašike kiselog mleka.

U posudu se proseje brašno. Pravi se udubljenje po sredini. Dodaje se kvasac, ulje i umućeno kiselo mleko. Mešaju se dok se ne dobije kaša.

Dodaje se postepeno umućeno mleko sa vodom i brašnom u posudu. Dobija se testo za pogaču koje se mesi. Ako je lepljivo dodaje se još malo brašna.

Kada je testo izmešano ostavlja se u posudi da naraste i udvostruči svoj obim.

Dobijeno testo sa razvija kao elipsa i maže se istopljenim maslacem. Uvija se u rolat.

U namazanu posudu se uvija u krug ceo rolat u dobija se nešto poput puža. Ostavlja se da naraste.

Pre nego što se ispeče raskošna pogača se maže umućenim žumancem sa uljem. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Moja pogača sa kiselim mlekom je sjajna - vazdušasta i meka!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: