Način pripreme
U šolju se stavlja kvasac zajedno sa solju, šećerom i malo tople vode. Meša se viljuškom dok se kvasac ne rastvori.
Kiselo mleko se pomeša sa toplom vodom i dobija se nešto kao ajran. U odvojenoj šolji se promešaju i preostale tri kašike kiselog mleka.
U posudu se proseje brašno. Pravi se udubljenje po sredini. Dodaje se kvasac, ulje i umućeno kiselo mleko. Mešaju se dok se ne dobije kaša.
Dodaje se postepeno umućeno mleko sa vodom i brašnom u posudu. Dobija se testo za pogaču koje se mesi. Ako je lepljivo dodaje se još malo brašna.
Kada je testo izmešano ostavlja se u posudi da naraste i udvostruči svoj obim.
Dobijeno testo sa razvija kao elipsa i maže se istopljenim maslacem. Uvija se u rolat.
U namazanu posudu se uvija u krug ceo rolat u dobija se nešto poput puža. Ostavlja se da naraste.
Pre nego što se ispeče raskošna pogača se maže umućenim žumancem sa uljem. Peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Moja pogača sa kiselim mlekom je sjajna - vazdušasta i meka!