Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Praznična pogača sa svežim mlekom

Praznična pogača sa svežim mlekom

Simona IvanovaSimona Ivanova
Početnik
2
Praznična pogača sa svežim mlekom
Fotografije: Simona Ivanova
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
12
"I radnim danom, i praznikom, gosti se dočekuju sa pogačom u rukama, toplo preporučujemo da sledeći put goste dočekate sa ovom"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 300 g
  • voda - 300 g
  • jaja - 2 komada
  • so - 1 supena kašika
  • šećer - 1 supena kašika
  • ulje - 6 supenih kašika
  • kvasac - 1 kockica
  • maslac - 1 kesica, čist
  • brašno - 1 kg
  • susam - 1 kesica
* merne jedinice

Način pripreme

1. Pomešamo mleko i vodu.

2. U njih dodajemo šećer, kvasac.

3. Posebno umutimo jaja, so i ulje.

4. Ostavljamo da nadođe dok se testo ne udvostruči.

5. Nakon što bude gotovo testo, podelimo ga na 3 jednaka dela.

6. Razvučemo svaki posebno u krug.

7. Stavljamo jedan deo, namažemo maslacem, odozgo stavljamo drugi deo, ponovo čistim maslacem i tako do trećeg dela i ponovo mažemo maslacem.

8. Sečemo po dijagonali testo na koliko delova želimo.

9. Nakon toga uvijamo kifle i stavljamo u pleh, namazan uljem.

10. Ostavljamo da nadođe dok ne popuni pleh.

11. Nakon što nadođe, pogaču namažemo žumancem i posipamo susamom.

12. Pečemo na 180 stepeni u rerni oko 40-50 minuta.

13. Nakon što se praznična pogača ispeče, uvijamo je u krpu dok se ne ohladi, a nakon toga je spremna za jelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: