Način pripreme
Pile se očisti i opere. Koža pileta se odlepi prstima i pile se maže iznutra, ispod kože i preko nje kašicom od polovine mekog maslaca, soli, šarenog bibera, kumina, belog luka u prahu, dimljene aleve paprike i mrvljenog čubra.
Prebacuje se u đuvečaru.
Luk se ljušti i seče na četvrtine.
Glavice belog luka se očiste od spoljašnjih listova i vrhovi im se odseku.
U šupljinu pileta se gurnu slanina isečena na kocke, dve glavice belog luka, četvrtina luka i jedan struk ruzmarina.
Preostale glavice belog luka, četvrtine luka i strukovi ruzmarina se rasporede oko pileta.
Krompir i šaragrepa se oljušte i iseku na krupno, pečurke se ostavljaju cele i sve se rasporedi oko pileta.
Preko povrća se sipa sok iz tegle sa pečurkama i 150 ml piva. Posipa se začinima po ukusu, preostali maslac se rasporedi preko sastojaka i đuvečara se poklapa i stavlja u hladnu rernu.
Rerna se zagreva na 180 stepeni i uključuje se ventilator i pile u đuvečari se peče oko sat i po.
Božićno pile sa povrćem u đuvečari se servira sa garnirungom od povrća i preliveno sosom koji se odvojio pri pečenju.
Prijatno!