Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Piletina»Pečeno pile»Božićno pile sa povrćem u đuvečari

Božićno pile sa povrćem u đuvečari

ZoriZori
Guru
8932865k
Božićno pile sa povrćem u đuvečari9 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
6
"Želimo vam prijatno uz ovo božićno pile sa povrćem u đuvečari"

Potrebni sastojci

  • pile - 1, 6 kg
  • maslac - 100 g
  • so - 1 kašičice
  • šareni biber - 1 kašičica, mleveni (crveni, beli, crni)
  • kumin - 1/2 kašičice
  • beli luk u prahu - 1 kašika
  • dimljena aleva paprika - 1 kašičica
  • čubar - 1 kašika, mrvljeni
  • slanina - 150 g, isečena na kocke
  • šargarepa - 2 komada
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 4 - 5 glavica
  • krompir - 4 - 5 komada
  • pečurke - 1 tegla, bejbi, konzervisane
  • ruzmarin - 2 - 3 struka
  • pivo - 500 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Pile se očisti i opere. Koža pileta se odlepi prstima i pile se maže iznutra, ispod kože i preko nje kašicom od polovine mekog maslaca, soli, šarenog bibera, kumina, belog luka u prahu, dimljene aleve paprike i mrvljenog čubra.

Prebacuje se u đuvečaru.

Luk se ljušti i seče na četvrtine.

Glavice belog luka se očiste od spoljašnjih listova i vrhovi im se odseku.

U šupljinu pileta se gurnu slanina isečena na kocke, dve glavice belog luka, četvrtina luka i jedan struk ruzmarina.

Preostale glavice belog luka, četvrtine luka i strukovi ruzmarina se rasporede oko pileta.

Krompir i šaragrepa se oljušte i iseku na krupno, pečurke se ostavljaju cele i sve se rasporedi oko pileta.

Preko povrća se sipa sok iz tegle sa pečurkama i 150 ml piva. Posipa se začinima po ukusu, preostali maslac se rasporedi preko sastojaka i đuvečara se poklapa i stavlja u hladnu rernu.

Rerna se zagreva na 180 stepeni i uključuje se ventilator i pile u đuvečari se peče oko sat i po.

Božićno pile sa povrćem u đuvečari se servira sa garnirungom od povrća i preliveno sosom koji se odvojio pri pečenju.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: