Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Svinjetina»Slani Rolat»Pečena svinjetina za Novu godinu

Pečena svinjetina za Novu godinu

Ivana Krasteva-PieroniIvana Krasteva-Pieroni
Šef kuhinje
5871922k129
Pečena svinjetina za Novu godinu
Fotografije: Ivana Krasteva-Pieroni
3 / 4
08/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
8
"Ne možemo da dozvolimo da provedemo novogodišnju noć bez pečene svinjetine na trpezi"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - oko 1, 5 kg
  • ruzmarin - grančica
  • peršun - 1 komad, vezica
  • beli luk - 2 čena
  • krudo pršuta - 100 g
  • vino - 100 ml, suvo belo
  • bujon - 200 ml, od povrća
  • so
  • maslinovo ulje
  • za testo
  • brašno - 500 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1/2 kašičice
  • maslinovo ulje - 30 ml
  • voda - 280 ml
  • kvasac - 20 g, kocka
  • i još
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 2 kašike
  • susam - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo napravite testo. U posudu stavite prosejano brašno dodajte maslinovo ulje, so i sipajte u toploj vodi rastvorene šećer i kvasac.

Zamesite meko testo. Napravite ga u loptu, namažite maslinovim uljem, pokrijte posudu parčetom najlona i krpom. Ostavite na toplom dok ne udvostruči svoj obim.

Dok se to ne desi spremite meso. Isecite na veoma sitne iglice ruzmarin, peršun i čenove belog luka.

Namažite meso veoma dobro solju i maslinovim uljem. Natrljajte ga zelenim začinima. Skoro ga skroz prekrijte.

U velikoj šerpi zagrejte maslinovo ulje sa jednim čenom belog luka jedan minut.

Izvadite čen i stavite meso. Zapržite ga po 3-4 minuta sa svake strane. Prelijte meso vinom. Sačekajte nekoliko minuta da ispari alkohol i sipajte bujon od povrća.

Pokrijte posudu i kuvajte na umerenoj vatri 20 minuta. Izvadite svinjetinu, ohladite je.

Razvijte testo na nabrašnjenoj površini. Od kraja isecite kalupima zvezdice za ukras. Pokrijte meso tankim kriškama krudo pršute. Stavite meso u sredinu.

Uvijte ga dobro sa svih strana. Poređajte zvezdice po testu. namažite žumancem umućenim sa svežim mlekom. Pospite susamom.

Stavite posudu za pečenje u nezagrejanu rernu, uključite na 160 stepeni i ispecite dok testone dobije prijatnu preplanulost ili oko sat i po vašu pečenu svinjetinu.

Sačekajte 15 minuta, pre nego što isečete vašu pečenu svinjetinu za Novu godinu!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: