Način pripreme
Brašno je podeljeno na dva dela i prosejano. Kada prosejete drugu polovinu brašna, dodajte so.
U dubokoj posudi pomešajte mlako mleko, kvasac i šećer. Energično mešajte dok se šećer i kvasac potpuno ne rastvore.
Odmah zatim dodajte krem sir, ulje, dva jajeta (sa žumancetom drugog jajeta odvojenog za premazivanje pogače) i promešajte da se sastojci dobro izmešaju.
Postepeno dodavati po malo prosejanog brašna dok se ne dobije meko testo. Prebaciti na pobrašnjenu podlogu i mesiti oko 7-8 minuta, pa vratiti u nauljenu posudu, posuti sa malo brašna i umotati krpom ili prozirnom folijom. Ostavite na toplom mestu dok ne udvostruči zapreminu.
Kada se testo udvostruči (oko 40 minuta), možemo ponovo da ga premesimo i počnemo da oblikujemo pogaču.
Testo podeliti na dve veće loptice i jednu manju. Od manje formiramo 4 identične kuglice, odložimo ih za oblikovanje sunca i prekrijemo krpom.
Nastavljamo sa dve veće lopte. Od jedne formiramo fitilj, a drugu razvijamo u dugačku pravougaonu koru. Koru premažemo istopljenim maslacem i na nju stavimo fitilj, ali ne u sredinu, već malo prema kraju. Donja kora se sa obe strane iseče na trake jednake širine, s tim da se duže prebaciju preko fitilja i prepliću sa kraćim.
Dno okruglog pleha (prečnika 26 cm) prekrijte papirom za pečenje i nauljite. Tako formirano testo ubacite oko ivica tepsije i spojite ivice.
Da biste oblikovali sredinu pogače Sunce, 3 prethodno izdvojene loptice razvijte u 3 identične okrugle kore. Stavite ih jednu na drugu, premažite svaku istopljenim maslacem (osim poslednje). Isecite na 7 ili 8 jednakih trouglova. Na sredini svakog trougla se pravi rez.
Uzmite svaki trougao i umetnite oštar deo odozdo kroz rez i lagano povucite. Isti postupak se sprovodi sa preostalim trouglovima. Ređaju se u unutrašnji deo kruga, a preostala kugla se stavlja u sredinu, sa nje se otkinu fitilji i preko nje se ispletu kao pletenica.
Tako oblikovana pogača se pokrije krpom i ostavi na toplom mestu da naraste. Prethodno odvojeno žumance umutite sa nekoliko kapi svežeg mleka i njime premažite naraslu pogaču.
Novogodišnju pogaču Sunce za Novu godinu pecite u zagrejanoj rerni na 170 stepeni oko 50 minuta.
Pogledajte još ideja za praznični hleb, kao i savete kako da napravite dobro testo za pogaču. Posebno smo posvetili mnogobrojni materijal i o pitanju kako lepo oblikovati pogaču cvet.