bonapeti.rs»Recepti»Sosovi»Mornay sos

Mornay sos

Korisnik#244021Korisnik#244021
Kuvar
40473843225
Mornay sos
Fotografije: Anonymous
1 / 3
02/01/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Ukupno
20 min.
"Idealan dodatak uz ribu, piletinu i povrće"

Potrebni sastojci

  • bešamel sos - 250 ml
  • grijer sir - 75 g
  • maslac - 30 g
  • kisela pavlaka - 2 ml
  • so - po ukusu
  • biber - mleveni, po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Toplom bešamel sosu dodati krupno izrendani grijer sir i kiselu pavlaku. Posoliti i pobiberiti po ukusu.

Smesu promešati i staviti na šporet, na srednu temperaturu i mešati dok sos ne postane gust i gladak - onoliko koliko želite.

Sos ostaviti na toplom i pred služenje dodati maslac i mešati dok se ne rastopi.

Od ovih mera dobija se oko 500 ml mornay sosa.

Ovaj sos se služi sa ribom, povrćem i piletinom, pa i makaronima.

Umesto grijer sira, dobra zamena može biti i parmezan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: